Pondelok - Piatok 8.00 - 16.00

02/2044 2225

info@bunt.sk

 

Kompletný návod, ako skladovať potraviny

Pridané: 18.8.2023 15:00:00 Počet zobrazení: 2648

Skladovanie potravín v chladničke.


Vedeli ste, že každý Slovák vyhodí za rok do odpadu až 100 kg potravín? Ohromné množstvo, ak si uvedomíme, že za všetky sme zaplatili a v podstate vyhodili tak peniaze na skládku, alebo do spaľovne. Aj keď k bezodpadovým domácnostiam je ešte ďaleká cesta, poradíme vám, ako sa tam postupne dopracovať.

 

Predovšetkým nakupujte rozumne. Veľké zásoby vedú väčšinou aj k veľkým stratám. A naučte sa správne uskladňovať potraviny tak, aby vydržali čo najdlhšie čerstvé. Možno vám k tomu pomôžeme aj našimi radami.

 

Červená a biela cibuľa v malej miske.

 

Pri skladovaní čerstvého ovocia a zeleniny musíte brať do úvahy teplotu, etylén a prúdenie vzduchu. Veľa produktov sa dobre uchováva v chladničke, no niektoré, ako sú zemiaky, cibuľa a cesnak, je najlepšie nechať v chlade alebo pri izbovej teplote.

A potom je tu etylénový plyn, ktorý niektoré druhy ovocia – napríklad jablká a banány – prirodzene uvoľňujú. Urýchľuje dozrievanie (a prípadný rozklad) určitých druhov produktov, ktoré sú citlivé na tento plyn, ako je napríklad kapusta, listová zelenina, šalát a brokolica. Či už chladíte alebo nie, ovocie a zeleninu citlivé na etylén by ste mali uchovávať oddelene od tých, ktoré plyn uvoľňujú.

 

Listový šalát a mrkva uskladnené v sklenených nádobách v chladničke.

 

Produkt, ktorý sa najlepšie uchováva pri izbovej teplote, potrebuje cirkuláciu vzduchu. Plastové vrecká vedú iba k predčasnému skazeniu. Aj keby ste banány, zemiaky alebo cibuľu uložili v perforovanom plastovom vrecku, vydržia dlhšie, ak ich vyberiete a necháte dýchať.

Väčšina chladených produktov zostane čerstvá dlhšie, keď je dobre zatvorená, či už v plastových vreckách so zipsom, opakovane použiteľných silikónových vreckách alebo nádobách s tesne priliehajúcimi viečkami. Tieto nádoby zadržiavajú vlhkosť, čím zabraňujú dehydratácii produktov a pomáhajú chrániť citlivé produkty pred účinkami etylénového plynu. Môžete použiť aj tašky na výrobu z obchodu s potravinami.

 

Potraviny uskladnené v chladničke v rôznych nádobách.

 

Zemiaky a sladké zemiaky

  • Neuchovávajte v chladničke.
  • Skladujte na chladnom a tmavom mieste s relatívne vysokou vlhkosťou.
  • Umožnite cirkuláciu vzduchu.
  • Uchovávajte oddelene od cibule, banánov a iných plodín produkujúcich etylén.

Zemiaky vydržia niekoľko týždňov, keď sa skladujú na chladnom a tmavom mieste, ako je klimatizovaná špajza alebo pivnica. Pri izbovej teplote zemiaky klíčia a kazia sa. Pri teplotách v chladničke premieňajú časť škrobu na cukor a môžu príliš rýchlo zhnednúť a pri smažení sa pripáliť. Zemiaky môžete skladovať v košíku alebo v obyčajnej papierovej taške.

 

Hnedá papierová taška.

 

Zemiaky sú tiež citlivé na etylén a nemali by sa zdržiavať v blízkosti cibule alebo banánov. Mali by ste tiež čo najskôr vyhodiť všetky scvrknuté, plesnivé alebo zhnité sladké zemiaky.

 

Zemiaky v papierovej taške.

 

Bonusový tip: Chladničku na víno môžete premeniť na koreňovú pivnicu. Ak máte chladničku na víno s prázdnou policou alebo dvoma, uložte tam nejaké zemiaky.

 

Ostatné korene a hľuzy

  • Odstráňte všetky listové zelené vrcholce.
  • Pre čo najdlhšiu životnosť uchovávajte v chladničke v plastovom uzatvárateľnom vrecku alebo v nádobe s vodou.
  • Na kratšiu dobu (do dvoch týždňov) skladujte voľne v zásuvke.

Repa, cvikla, mrkva, paštrnák a zázvor sa dajú v chladničke skladovať dlhodobo. Koreňovú zeleninu môžete skladovať aj vedľa produktov citlivejších na skazenie, ako je listová zelenina, kapusta, brokolica a karfiol. Zázvor je obzvlášť odolný.

 

Zázvor v chladničke.

 

Mrkva

Ak si kúpite mrkvu, alebo cviklu s vňaťou, pred uskladnením odstráňte vrchnú časť až po koreň, pretože vyťahuje vlhkosť zo zeleniny. Korene zostanú čerstvé aspoň niekoľko týždňov zatvorené vo vreckách so zipsom alebo vzduchotesných nádobách v chladničke. Najdlhšie čerstvé však vydržia namočené vo vode v uzatvárateľnej sklenenej nádobe. Mrkvu si najprv starostlivo očistite.

 

Čistenie mrkvy.

 

Očistenú mrkvu vložte do sklenenej nádoby a naplňte ju až po okraj vodou, aby bola celá mrkva ponorená.

 

Očistená mrkva v sklenenej nádobe vo vode.

 

Takto uskladnenú mrkvu môžete skladovať v chladničke a vydrží vám dlhšie chrumkavá. Ak máte radi mrkvu s hummusom, takto budete mať pripravenú vždy čerstvú mrkvu po ruke.

 

Mrkva v sklenenej nádobe s vodou v chladničke.

 

Reďkovka

Reďkovky, hoci technicky patria do spoločnej rodiny s kapustou, pôsobia podobne ako iná koreňová zelenina. V chladničke zostanú čerstvé po dlhú dobu – niekedy až tri týždne – keď sa správne skladujú.

 

Reďkovky na kuchynskej linke.

 

V prvom kroku je dôležité reďkovky poriadne očistiť, dôkladne ich umyte, odstráňte zelené časti (ak ste kúpili celý trs) a odkrojte oba konce.

 

Krájanie zeleného konca reďkovky.

 

Reďkovky môžete uskladniť dvoma spôsobmi:

  • Uzatvárateľné vrecko

Môžete použiť klasické plastové uzatvárateľné vrecko alebo trvácnejšie znovupoužiteľné silikónové vrecko. Vrecko vystelieme obyčajnou papierovou kuchynskou servítkou, ktorá bude slúžiť na pohlcovanie vlhkosti.

 

Reďkovky v silikónovom uzatvárateľnom vrecku.

 

Takto uskladnené reďkovky majte v chladničke, občas kontrolujte, či nie je servítka navlhnutá a ak reďkovky dovtedy nezjete, vymeňte servítku za novú.

 

Očistené reďkovky v silikónovom vrecku.

 

  • Sklenená nádoba s vodou

Druhý spôsob, ako si zachovať čerstvosť a chrumkavosť reďkoviek je uskladnenie v sklenej nádobe s vodou.

 

Očistené reďkovky v sklenenej nádobe s vodou.

 

Veľkosť nádoby si vyberte podľa počtu reďkoviek, očistené ich vložte do sklenenej nádoby a naplňte ju vodou. Používajte len nádoby, na ktoré máte veko a viete ich vzduchotesne uzavrieť.

 

Očistené reďkovky v zatvorenej sklenenej nádobe s vodou.

 

Podobne ako mrkva, takto uskladnené reďkovky v chladničke vám vydržia týždeň až dva. Po týždni ale vodu určite vymeňte.

 

Reďkovky v sklenenej nádobe s vodou v chladničke.

 

Cibuľa a cesnak

  • Neuchovávajte v chladničke.
  • Skladujte na chladnom a tmavom mieste s nízkou vlhkosťou.
  • Umožnite cirkuláciu vzduchu.
  • Uchovávajte oddelene od zemiakov.

 

Cesnak v malej čiernej miske.

 

Cesnak a cibuľu uchovávajte v nádobe na suché potraviny bez veka. Môžete využiť akúkoľvek misku vo vašej domácnosti. Môžete ich skladovať spolu, ale oddelene od zemiakov. Zvyšky nakrájanej cibule dajte do chladničky zabalené v plastovej alebo voskovanej fólii, alebo zatvorené v nádobe na uskladnenie potravín.

 

Cibuľa uskladnená v malej keramickej miske.

 

Kapusta a jej príbuzní

  • Uchovávajte v chladničke v uzavretých nádobách.
  • Nerezané hlavy môžu byť chladené bez vrecka.
  • Po narezaní uzavrite do vzduchotesnej nádoby.

Rovnako ako kapusta, brokolica a karfiol sú odolné a všestranné. Celé hlávky zostanú chrumkavé až dva týždne v plastových vreckách alebo v nádobách s vrchnákom.

 

Zimné tekvice

  • Skladujte pri izbovej teplote.
  • Uchovávajte mimo dosahu banánov a iných „producentov" etylénu.

Niektoré druhy zimnej tekvice môžu zostať čerstvé v pôvodnom stave. Ak nepoužijete na varenie celú tekvicu, ošúpte, nakrájajte a uložte zvyšnú tekvicu v uzavretej nádobe alebo plastovom vrecku, aby bola pripravená na varenie.

 

Oranžová tekvica.

 

Listová zelenina

  • Uložte do chladničky neumyté.
  • Utesnite v plastových vreckách so zipsom.
  • Najdlhšie vydrží uskladnená v sklenených nádobách.

Nadmerná vlhkosť spôsobuje, že listová zelenina v chladničke rýchlejšie hnije. Z tohto dôvodu väčšina odborníkov odporúča ponechať túto zeleninu neumytú, kým ju nebudete pripravení použiť. Ak dávate prednosť umývaniu vopred, aby bola zelenina pripravená na použitie, zabaľte ju do čistej látkovej alebo papierovej utierky, aby absorbovala prebytočnú vlhkosť. Len majte na pamäti, že to môže zeleninu presušiť a spôsobiť vädnutie, takže nevydrží tak dlho.

 

Listový šalát s koreňom.

 

Ak chcete, aby vaša listová zelenina vydržala čo najdlhšie, odstráňte a zlikvidujte všetky hnedé alebo slizké listy. Ostatné listy natrhajte a očistite vodou. Očistené listy osušte papierovou utierkou alebo odstredivkou na šalát. V tomto prípade bude šalát uskladnený a pripravený hneď na konzumáciu, preto musí byť vopred umytý a usušený. Pripravte si sklenenú nádobu, na ktorej dno umiestnite obyčajnú papierovú kuchynskú servítku.

 

Papierová servítka vložená v sklenenej nádobe a listy šalátu položené vedľa.

 

Očistený natrhaný šalát ukladajte na servítku.

 

Natrhané listy šalátu uložené na papierovej servítke v sklenenej nádobe.

 

Takto si vytvoríme viac poschodí šalátu, v závislosti od veľkosti nádoby. Systém ukladania je vždy servítka, na ňu natrhané listy šalátu, opäť servítka na rozdelenie poschodia a znova šalát.

 

Listový šalát uložený v sklenenej nádobe s papierovými servítkami.

 

Keď už budete mať naplnenú nádobu, posledný krok je uloženie papierovej servítky aj na vrchné poschodie.

 

Papierová servítka položená na listovom šaláte v sklenenej nádobe.

 

Nádobu uzatvorte vrchnákom a skladujte ju v chladničke. Takto uskladnený listový šalát vám vydrží čerstvý a chrumkavý 2 až 3 týždne.

 

Listový šalát uskladnený v sklenenej nádobe v chladničke.

 

Stopkový zeler zostane chrumkavý niekoľko týždňov v chladničke uzavretý vo vrecku so zipsom. Alebo môžete stonky nakrájať na tyčinky a chladiť ich ponorené vo vode, uzavreté v nádobe na uchovávanie potravín.

 

Jablká a hrušky

  • Uchovávajte v chladničke v plastovom vrecku.
  • V ideálnom prípade použite zásuvku, ktorú ste určili pre ovocie, ktoré nie je citlivé na etylén, ako sú jahody, čučoriedky, pomaranče a maliny.

Pri izbovej teplote jablká a hrušky rýchlo degradujú na smutné, múčne ovocie. Jablká uprednostňujú chlad. Plastové vrecko je dôležité, pretože jablká, podobne ako cibuľa, uvoľňujú etylénový plyn, vďaka čomu sa ostatné čerstvé produkty vo vašej chladničke rýchlejšie kazia.

Moderné chladničky majú v spodných oddeleniach zásuvky vyhradené pre ovocie a zeleninu. Môžete teda v separátnej zásuvke skladovať bez problémov všetky jablká.

Nezrelé hrušky by mali zostať vonku pri izbovej teplote v miske alebo papierovom vrecku. Keď trochu zmäknú, môžete ich uložiť do chladničky, kde zostanú pripravené na konzumáciu niekoľko týždňov.

 

Jablká a citróny v zásuvkách v chladničke.

 

Citrusové ovocie

  • Skladujte na kuchynskom pulte až týždeň.
  • Pre dlhšie skladovanie voľne chlaďte.

Citrusové plody môžete skladovať vonku na pracovnej doske (aby ste ich nezabudli použiť) alebo ich uchovať dlhšie čerstvé v chladničke. Pomaranče a grapefruity nie sú citlivé na etylén, takže ich môžete skladovať s jablkami a hruškami, ale citróny a limetky uchovávajte oddelene.

 

Jablká a citrusy v oddelených zásuvkách v chladničke.

 

Banány

Ak často vyhadzujete už prezreté banány, náš jednoduchý tip vám pomôže udržať ich čerstvosť čo najdlhšie. Stačí zabaliť stopku v alobale, vďaka čomu spomalíte vylučovanie etylénu. Uskladnite ich na kuchynskej linke a vyhýbajte sa priamemu slnečnému svetlu.

 

Trs banánov so stopkou obalenou v alobale.

 

Čučoriedky

Najprv odstráňte všetky zlé kúsky, pleseň sa šíri rýchlo, takže je najlepšie predísť problémom. Aby ste zabránili vzniku plesní, neoplachujte bobule, kým ich nebudete chcieť konzumovať. Na uskladnenie čučoriedok vyberte nádobu s dobrým prúdením vzduchu a vyložte ju papierovou utierkou, aby absorbovala prebytočnú vlhkosť. Takto uskladnené môžete očakávať, že čučoriedky vydržia približne týždeň.

Ak chcete zmraziť čučoriedky, nechajte ich niekoľko hodín vychladnúť v chladničke na plechu na pečenie a potom ich preložte do plastového vrecka alebo do vzduchotesnej nádoby do mrazničky.

 

Huby

Najlepšie je skladovať celé huby v hnedom papierovom vrecku. Huby, ktoré už majú vysoký obsah vody, potrebujú savé obaly, aby zostali čerstvé. Huby umývajte až tesne pred použitím, pretože prebytočná voda spôsobí ich rýchlejšiu hnilobu.

Ak chcete zmraziť huby, očistite ich a potom ich uložte do vzduchotesného vrecka, ktoré je bezpečné pre mrazenie, alebo do nádoby na uskladnenie potravín. Pri správnom skladovaní vydržia huby v mrazničke asi dva mesiace.

 

Hnedé šampiňóny uskladnené v papierovom vrecku.

 

Avokádo

Ak nezjete celé avokádo a nechcete, aby vám druhá polovica zhnedla, môžete ju uschovať rôznymi spôsobmi:

 

Prekrojená polovica avokáda.

 

  • Voda: do uzatvárateľnej sklenenej nádoby položte avokádo odkrojenou stranou smerom nadol a naplňte nádobu vodou. Takto uzatvorené avokádo vám vydrží v chladničke čerstvé a zelené niekoľko dní.
  • Voskový obrúsok: druhou alternatívou je zabalenie nezjedenej polky avokáda do voskového obrúsku, ktorý zabezpečí čerstvosť a peknú zelenú farbu.

 

Polka avokáda zabalená vo voskovom obrúsku.

 

V chladničke vám takto uskladnené avokádo vydrží 2 až 3 dni.

 

Polka avokáda zabalená vo voskovom obrúsku v chladničke.

 

Vajcia

Vajcia vždy skontrolujte už v obchode a pozrite sa, či nie je žiadne prasknuté. Vajcia máme uložené v chladničke kvôli stabilnej teplote. Môžete ich mať uložené v pôvodných obaloch alebo v špeciálnych držiakoch na vajíčka, ktoré sú bežnou súčasťou chladničiek.

 

Vajcia v chladničke.

 

Na čo si však treba dávať pozor je, akou stranou máte vajcia uložené. Všimnite si, že už vajcia z obchodu sú v krabičkách uložené špicatou stranou nadol, nie je to tak náhodou. Vždy ich ukladajte do chladničky tak, aby špicatá strana smerovala nadol. Vydržia vám tak dlhšie a vyhnete sa prípadným baktériám. V časti, kde je vajíčko plochšie, sa nachádza vzduchová bunka, ktorá chráni žĺtok od baktérií (napr. salmonela). Ak by ste mali vajcia uložené plochou stranou nadol, táto vzdušná bunka by sa dostala nahor a prípadné baktérie by sa mohli dostať do žĺtku.

 

Špicatá strana vajíčka smerujúca nadol.

 

Pečivo

Pečivo odporúčame vždy uskladniť vo voskových vrecúškach alebo obrúskoch, ktoré ho udržia najdlhšie čerstvé. Ak máte doma viac chleba, ktorý nestihnete zjesť, nakrájajte si ho a zamrazte ho v uzatvárateľných plastových vreckách. Môžete si potom chlieb vyberať po jednom, podľa potreby, nakrájané krajce si ľahšie rozmrazíte, prípadne ich môžete dať do hriankovača.

 

Žemle uskladnené vo voskovom vrecku.

 

Suché potraviny

Vhodné skladovanie sa týka aj suchých potravín, keď už otvoríte niečo v obale, musíte to potom správne uskladniť. Na suché potraviny nie sú pravidlá, no odporúčame používať vzduchotesné nádoby rôznych veľkostí. Riaďte sa veľkosťou vašich poličiek alebo zásuviek a vyberte si sklenené nádoby, ktoré sa vám zmestia a využijete celý úložný priestor.

 

Cestoviny a ovsené vločky v uzatvorených sklenených nádobách.

 

Prečo je dôležité potraviny skladovať v uzatvárateľných nádobách? Ak sa chcete vyhnúť nepríjemným škodcom, ako napríklad potravinové mole, nenechávajte suché potraviny len tak otvorené na kuchynskej linke. Potravinové mole špeciálne obľubujú múku, strúhanku, orechy a čaje.

 

Múka uskladnená v sklenenej nádobe.


Čo do chladničky nepatrí?

Určite neodporúčame dávať do chladničky čokoládu, dokáže preberať rôzne pachy. Navyše dostáva v chladničke teplotný šok a vytvorí sa na nej biely povlak. Stráca tak svoju chuť a arómu.

Aj káva je veľký pohlcovač pachov, a je to tiež jediný dôvod, prečo ju do chladničky vkladať. Kávové zrná zažívajú po vybratí z chladničky teplotný šok a môžu sa v nich oddeliť tuky a oleje. Kávové zrnká tiež môžu zvlhnúť a to iste žiadny milovník dobrej kávy nechce.

Med, hoci nestratí v chlade žiadne dôležité látky, pri nízkej teplote kryštalizuje a tuhne a horšie sa s ním potom v kuchyni narába.

 

Zvyšky z jedál

Všetky zvyšky skladujte v nepriepustných, priehľadných nádobách alebo obaloch. Zvyšky dajte do chladničky do dvoch hodín po varení. A pred uložením nie je potrebné čakať, kým horúce potraviny vychladnú – moderné chladničky si s teplom poradia. Zvyšky rozdeľte do malých plochých nádob, aby rýchlejšie vychladli.

Zvyšky potravín z konzervy neskladujte v pôvodných obaloch. Po otvorení plechovky sa zvyšky kovu na okraji môžu vylúhovať do jedla a zanechať kovovú chuť.

Chladené zvyšky treba skonzumovať do troch až piatich dní alebo ich zmraziť a vydržia až štyri mesiace.

Vyhnite sa opätovnému zmrazovaniu rozmrazených potravín! Rozmrazené jedlo uchovávajte v chladničke, kým nie je pripravené na varenie. Ak na rozmrazovanie potravín používate mikrovlnnú rúru, uvarte ich ihneď po rozmrazení. Vo všeobecnosti sa vyhnite opätovnému zmrazovaniu rozmrazených potravín. Potraviny, ktoré sú zmrazené druhýkrát, budú mať pravdepodobne vyššie hladiny baktérií. Riziko závisí od stavu potravín pri zmrazení a od spôsobu manipulácie s potravinami medzi rozmrazovaním a opätovným zmrazením.

 

Značky

Predvoľby súkromia

Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti