Kompletný návod ako skladovať potraviny
Pridané: 20.12.2024 15:30:00 Počet zobrazení: 5743
Vedeli ste, že každý Slovák vyhodí za rok do odpadu až 100 kg potravín? Ohromné množstvo, ak si uvedomíme, že za všetky sme zaplatili a v podstate vyhodili tak peniaze na skládku, alebo do spaľovne. Aj keď k bezodpadovým domácnostiam je ešte ďaleká cesta, poradíme vám, ako sa tam postupne dopracovať.
Predovšetkým nakupujte rozumne a myslite minimalisticky. Trend minimalizmu sa dnes uplatňuje nielen v zariaďovaní domácnosti, ale aj pri nakupovaní potravín. Obchody nás často lákajú veľkým množstvom rôzneho tovaru, no je dôležité sústrediť sa na kvalitu a trvanlivosť, nie na množstvo. Veľké zásoby často vedú k plytvaniu a preto je lepšie kupovať menej, pravidelne, aby sme sa vyhli situácii, že potraviny nestihneme spotrebovať. Udržiavaním prehľadnej a funkčnej kuchyne, kde máme len to, čo naozaj potrebujeme, dokážeme efektívnejšie hospodáriť s potravinami.
Naučte sa tiež správne skladovať potraviny tak, aby vydržali čo najdlhšie čerstvé – to môže byť kľúčom k minimalizovaniu odpadu. Možno vám k tomu pomôžeme aj našimi radami.
Pri skladovaní čerstvého ovocia a zeleniny musíte brať do úvahy teplotu, etylén a prúdenie vzduchu. Veľa produktov sa dobre uchováva v chladničke, no niektoré, ako sú zemiaky, paradajky, cibuľa a cesnak, je najlepšie nechať v chlade alebo pri izbovej teplote.
A potom je tu etylénový plyn, ktorý niektoré druhy ovocia – napríklad jablká a banány – prirodzene uvoľňujú. Urýchľuje dozrievanie (a prípadný rozklad) určitých druhov produktov, ktoré sú citlivé na tento plyn, ako je napríklad kapusta, listová zelenina, šalát a brokolica. Či už chladíte alebo nie, ovocie a zeleninu citlivé na etylén by ste mali uchovávať oddelene od tých, ktoré plyn uvoľňujú.
Produkt, ktorý sa najlepšie uchováva pri izbovej teplote, potrebuje cirkuláciu vzduchu. Plastové vrecká vedú iba k predčasnému kazeniu. Aj keby ste banány, zemiaky alebo cibuľu uložili v perforovanom plastovom vrecku, vydržia dlhšie, ak ich vyberiete a necháte dýchať.
Väčšina chladených produktov zostane čerstvá dlhšie, keď je dobre zatvorená, či už v plastových vreckách so zipsom, opakovane použiteľných silikónových vreckách alebo nádobách s tesne priliehajúcimi viečkami. Tieto nádoby zadržiavajú vlhkosť, čím zabraňujú dehydratácii produktov a pomáhajú chrániť citlivé produkty pred účinkami etylénového plynu. Na uskladnenie môžete použiť aj tašky z obchodu s potravinami.
Zemiaky a sladké zemiaky
- Neuchovávajte v chladničke.
- Skladujte na chladnom a tmavom mieste s relatívne vysokou vlhkosťou.
- Umožnite cirkuláciu vzduchu.
- Uchovávajte oddelene od cibule, banánov a iných plodín produkujúcich etylén.
Zemiaky vydržia niekoľko týždňov, keď sa skladujú na chladnom a tmavom mieste, ako je klimatizovaná špajza alebo pivnica. Pri izbovej teplote zemiaky klíčia a kazia sa. Pri teplotách v chladničke premieňajú časť škrobu na cukor a môžu príliš rýchlo zhnednúť a pri smažení sa pripáliť. Zemiaky môžete skladovať v košíku alebo v obyčajnej papierovej taške.
Zemiaky sú tiež citlivé na etylén a nemali by sa zdržiavať v blízkosti cibule alebo banánov. Mali by ste tiež čo najskôr vyhodiť všetky scvrknuté, plesnivé alebo zhnité sladké zemiaky.
BUNT tip: Chladničku na víno, ktorú už nepoužívate, môžete s malými úpravami premeniť na koreňovú pivnicu.
Ostatné korene a hľuzy
- Odstráňte všetky listové zelené vrcholce.
- Pre čo najdlhšiu životnosť uchovávajte v chladničke v plastovom uzatvárateľnom vrecku alebo v nádobe s vodou.
- Na kratšiu dobu (do dvoch týždňov) skladujte voľne v zásuvke.
Repa, cvikla, mrkva, paštrnák a zázvor sa dajú v chladničke skladovať dlhodobo. Koreňovú zeleninu môžete skladovať aj vedľa produktov citlivejších na pokazenie, ako je listová zelenina, kapusta, brokolica a karfiol. Zázvor je obzvlášť odolný.
Mrkva
Ak si kúpite mrkvu, alebo petržlen s vňaťou, pred uskladnením odstráňte vrchnú časť až po koreň, pretože vyťahuje vlhkosť zo zeleniny. Vňate nevyhadzujte, sú skvelým ochutením šalátov, polievok a smoothies.
BUNT tip: Premixujte umytú a usušenú vňať, vlašské orechy, strúhaný parmezán, nasekaný cesnak a citrónovú šťavu. Následne pomaly pridávajte olivový olej, pokiaľ nezískate požadovanú konzistenciu. Nakoniec dochuťte čerstvo mletým čiernym korením a soľou. Hotové pesto uchovávajte v uzatvárateľnej nádobe v chladničke. Takto uskladnené pesto viete využiť na cestoviny, upečenú zeleninu alebo ako nátierku.
Korene zostanú čerstvé aspoň niekoľko týždňov zatvorené vo vreckách so zipsom alebo vzduchotesných nádobách v chladničke. Najdlhšie čerstvé však vydržia namočené vo vode v uzatvárateľnej sklenenej nádobe. Mrkvu si najprv starostlivo očistite. Očistenú mrkvu vložte do sklenenej nádoby a naplňte ju až po okraj vodou, aby bola celá mrkva ponorená.
Uskladnite mrkvu týmto spôsobom v chladničke a budete mať vždy po ruke chrumkavú a čerstvú mrkvu, napríklad k hummusu.
Reďkovka
Reďkovky, hoci technicky patria do spoločnej rodiny s kapustou, pôsobia podobne ako iná koreňová zelenina. V chladničke zostanú čerstvé po dlhú dobu – niekedy až tri týždne – keď sa správne skladujú.
V prvom kroku je dôležité reďkovky poriadne očistiť. Dôkladne ich umyte, odstráňte zelené časti (ak ste kúpili celý trs) a odkrojte oba konce.
Reďkovky môžete uskladniť dvoma spôsobmi:
- Uzatvárateľné vrecko
Môžete použiť klasické plastové uzatvárateľné vrecko alebo trvácnejšie znovupoužiteľné silikónové vrecko. Vrecko vystelieme obyčajnou papierovou kuchynskou servítkou, ktorá bude slúžiť na pohlcovanie vlhkosti.
Takto uskladnené reďkovky majte v chladničke. Občas kontrolujte, či nie je servítka navlhnutá a ak reďkovky dovtedy nezjete, vymeňte servítku za novú.
- Sklenená nádoba s vodou
Druhý spôsob, ako si zachovať čerstvosť a chrumkavosť reďkoviek, je uskladnenie v sklenej nádobe s vodou.
Veľkosť nádoby si vyberte podľa počtu reďkoviek. Očistené ich vložte do sklenenej nádoby a naplňte ju vodou. Používajte len nádoby, na ktoré máte veko a viete ich vzduchotesne uzavrieť.
Podobne ako mrkva, takto uskladnené reďkovky v chladničke vám vydržia týždeň až dva. Po týždni ale vodu určite vymeňte.
Cibuľa a cesnak
- Neuchovávajte v chladničke.
- Skladujte na chladnom a tmavom mieste s nízkou vlhkosťou.
- Umožnite cirkuláciu vzduchu.
- Uchovávajte oddelene od zemiakov.
Cesnak a cibuľu uchovávajte v nádobe na suché potraviny bez veka. Môžete využiť akúkoľvek misku vo vašej domácnosti. Môžete ich skladovať spolu, ale oddelene od zemiakov. Zvyšky nakrájanej cibule dajte do chladničky zabalené v plastovej alebo voskovanej fólii, alebo zatvorené v nádobe na uskladnenie potravín.
Kapusta a jej príbuzní
- Uchovávajte v chladničke v uzavretých nádobách.
- Nerezané hlavy môžu byť chladené bez vrecka.
- Po narezaní uzavrite do vzduchotesnej nádoby.
Rovnako ako kapusta, brokolica a karfiol sú odolné a všestranné. Celé hlávky zostanú chrumkavé až dva týždne v plastových vreckách alebo v nádobách s vrchnákom.
Zimné tekvice
- Skladujte pri izbovej teplote.
- Uchovávajte mimo dosahu banánov a iných „producentov" etylénu.
Niektoré druhy zimnej tekvice môžu zostať čerstvé v pôvodnom stave. Ak nepoužijete na varenie celú tekvicu, ošúpte, nakrájajte a uložte zvyšnú tekvicu v uzavretej nádobe alebo plastovom vrecku, aby bola pripravená na varenie.
Listová zelenina
- Uložte do chladničky neumytú.
- Utesnite v plastových vreckách so zipsom.
- Najdlhšie vydrží uskladnená v sklenených nádobách.
Nadmerná vlhkosť spôsobuje, že listová zelenina v chladničke rýchlejšie hnije. Z tohto dôvodu väčšina odborníkov odporúča ponechať túto zeleninu neumytú, kým ju nebudete pripravený použiť. Ak dávate prednosť umývaniu vopred, aby bola zelenina pripravená na použitie, zabaľte ju do čistej látkovej alebo papierovej utierky, aby absorbovala prebytočnú vlhkosť. Len majte na pamäti, že to môže zeleninu presušiť a spôsobiť vädnutie, takže nevydrží tak dlho.
Ak chcete, aby vaša listová zelenina vydržala čo najdlhšie, odstráňte a zlikvidujte všetky hnedé alebo slizké listy. Ostatné listy natrhajte a očistite vodou. Očistené listy osušte papierovou servítkou alebo odstredivkou na šalát. V tomto prípade bude šalát uskladnený a pripravený hneď na konzumáciu, preto musí byť vopred umytý a usušený. Pripravte si sklenenú nádobu, na ktorej dno umiestnite obyčajnú papierovú kuchynskú servítku.
Očistený natrhaný šalát ukladajte na servítku.
Takto si vytvoríme viac poschodí šalátu, v závislosti od veľkosti nádoby. Systém ukladania je vždy servítka, na ňu natrhané listy šalátu, opäť servítka na rozdelenie poschodia a znova šalát.
Keď už budete mať naplnenú nádobu, posledný krok je uloženie papierovej servítky aj na vrchné poschodie.
Nádobu uzatvorte vrchnákom a skladujte ju v chladničke. Takto uskladnený listový šalát vám vydrží čerstvý a chrumkavý 2 až 3 týždne.
Stopkový zeler zostane chrumkavý niekoľko týždňov v chladničke uzavretý vo vrecku so zipsom. Alebo môžete stonky nakrájať na tyčinky a chladiť ich ponorené vo vode, uzavreté v nádobe na uchovávanie potravín.
BUNT tip: Ak máte doma klíčky či mikrozeleninu, uschovávajte ju v chladničke. Výnimkou je bazalka, ktorá na uchovávanie v chladničke nie je vhodná.
Jablká a hrušky
- Uchovávajte v chladničke v plastovom vrecku.
- V ideálnom prípade použite zásuvku, ktorú ste určili pre ovocie, ktoré nie je citlivé na etylén, ako sú jahody, čučoriedky, pomaranče a maliny.
Pri izbovej teplote jablká a hrušky rýchlo degradujú na smutné, múčne ovocie. Jablká uprednostňujú chlad. Plastové vrecko je dôležité, pretože jablká, podobne ako cibuľa, uvoľňujú etylénový plyn, vďaka čomu sa ostatné čerstvé produkty vo vašej chladničke rýchlejšie kazia.
Moderné chladničky majú v spodných oddeleniach zásuvky vyhradené pre ovocie a zeleninu. Môžete teda v separátnej zásuvke skladovať bez problémov všetky jablká.
Nezrelé hrušky by mali zostať vonku pri izbovej teplote v miske alebo papierovom vrecku. Keď trochu zmäknú, môžete ich uložiť do chladničky, kde zostanú pripravené na konzumáciu niekoľko týždňov.
Citrusové ovocie
- Skladujte na kuchynskom pulte až týždeň.
- Pre dlhšie skladovanie voľne chlaďte.
Citrusové plody môžete skladovať vonku v mise na pracovnej doske (aby ste ich nezabudli použiť) alebo ich uchovať dlhšie čerstvé v chladničke. Pomaranče a grapefruity nie sú citlivé na etylén, takže ich môžete skladovať s jablkami a hruškami, ale citróny a limetky uchovávajte oddelene.
Banány
Ak neobľubujete už prezreté banány, stačí zabaliť stopku do alobalu, vďaka čomu spomalíte vylučovanie etylénu. Uskladnite ich na kuchynskej linke a vyhýbajte sa priamemu slnečnému svetlu.
Čučoriedky
Najprv odstráňte všetky zlé kúsky, pleseň sa šíri rýchlo, takže je najlepšie predísť problémom. Aby ste zabránili vzniku plesní, neoplachujte bobule, kým ich nebudete chcieť konzumovať. Na uskladnenie čučoriedok vyberte nádobu s dobrým prúdením vzduchu a vyložte ju papierovou utierkou, aby absorbovala prebytočnú vlhkosť. Môžete očakávať, že takto uskladnené čučoriedky vydržia približne týždeň.
Huby
Najlepšie je skladovať celé huby v hnedom papierovom vrecku. Huby, ktoré už majú vysoký obsah vody, potrebujú savé obaly, aby zostali čerstvé. Huby umývajte až tesne pred použitím, pretože prebytočná voda spôsobí ich rýchlejšiu hnilobu.
Ak chcete zmraziť huby, očistite ich a potom ich uložte do vzduchotesného vrecka, ktoré je bezpečné pre mrazenie, alebo do nádoby na uskladnenie potravín. Pri správnom skladovaní vydržia huby v mrazničke asi dva mesiace.
Avokádo
Ak nezjete celé avokádo a nechcete, aby vám druhá polovica zhnedla, môžete ju uschovať rôznymi spôsobmi:
- Voda: do uzatvárateľnej sklenenej nádoby položte avokádo odkrojenou stranou smerom nadol a naplňte nádobu vodou. Takto uzatvorené avokádo vám vydrží v chladničke čerstvé a zelené niekoľko dní.
- Voskový obrúsok: druhou alternatívou je zabalenie nezjedenej polky avokáda do voskového obrúsku, ktorý zabezpečí čerstvosť a peknú zelenú farbu.
V chladničke vám takto uskladnené avokádo vydrží 2 až 3 dni.
Vajcia
Vajcia vždy skontrolujte už v obchode a pozrite sa, či nie je žiadne prasknuté. Vajcia máme uložené v chladničke kvôli stabilnej teplote. Môžete ich mať uložené v pôvodných obaloch alebo v špeciálnych držiakoch na vajíčka, ktoré sú bežnou súčasťou chladničiek.
Na čo si však treba dávať pozor je, akou stranou máte vajcia uložené. Všimnite si, že už vajcia z obchodu sú v krabičkách uložené špicatou stranou nadol, nie je to tak náhodou. Vždy ich ukladajte do chladničky tak, aby špicatá strana smerovala nadol. Vydržia vám tak dlhšie a vyhnete sa prípadným baktériám. V časti, kde je vajíčko plochšie, sa nachádza vzduchová bunka, ktorá chráni žĺtok od baktérií.
Pečivo
Pečivo odporúčame vždy uskladniť vo voskových vrecúškach alebo obrúskoch, ktoré ho udržia najdlhšie čerstvé. Rokmi a tradíciou overeným riešením je zabaliť pečivo do ľanového plátna, látkovej utierky a umiestniť na tmavé, chladné miesto, ako to robili už naši predkovia.
Ak máte doma viac pečiva, ktoré nestihnete zjesť, môžete ho buď zamraziť, alebo nechať poriadne vyschnúť. Vysušené pečivo postrúhajte a strúhanku uschovávajte vo vzduchotesnej nádobe.
Suché potraviny
Vhodné skladovanie sa týka aj suchých potravín. Presypávanie suchých potravín do vhodných nádob je dôležité, pretože pôvodné obaly, ako sú sáčky, neposkytujú dostatočnú ochranu pred škodcami, vlhkosťou či kontamináciou. Pôvodné obaly sa taktiež ľahko pretrhnú a po otvorení sa opätovne už zle uzatvárajú. Dózy z vhodných materiálov sú naopak bezpečné, trvácne, čím predlžujú čerstvosť potravín, uľahčujú organizáciu a manipuláciu, minimalizujú rozsypanie a zároveň prispievajú k estetike a poriadku vo vašej kuchyni. Vhodnými materiálmi sú napríklad:
- Sklenené nádoby sú zdravotne nezávadné, neabsorbujú pachy, sú ľahko umývateľné a ekologické. Vďaka ich priehľadnosti je kontrola ich obsahu jednoduchá a praktická. Ideálne sú na skladovanie múky, strukovín, ryže či cestovín.
- Porcelánové nádoby taktiež neabsorbujú pachy ani vlhkosť a ich elegantný vzhľad ich predurčuje k vystaveniu. Vhodné sú napríklad na skladovanie čaju, kávy, soli a cukru.
- Nádoby z glazovanej kameniny sú robustné a odolné. Hodia sa na uchovávanie korenín, cereálií, ktoré potrebujú stabilné prostredie.
- Betónové nádoby majú prirodzené antibakteriálne vlastnosti a pomáhajú udržiavať stabilnú teplotu. Využiť ich môžete napríklad na strukoviny, múku, ryžu, cukor a cereálie.
Pri výbere nádob sa nezabudnite riadiť aj veľkosťou vašich poličiek či zásuviek a vyberte si tvary, ktoré vám umožnia efektívne využiť celý úložný priestor.
Úložné nádoby nie sú len praktickým pomocníkom na uskladnenie suchých potravín, ale môžu sa stať aj štýlovým doplnkom do bytu. Rôzne materiály, ako sklo, porcelán, či betón, môžu prispieť k estetike vašej kuchyne a zároveň plniť funkciu udržiavania potravín v optimálnych podmienkach. S vhodným výberom úložných dóz tak môžete kombinovať praktickosť s dizajnovým vzhľadom, čím vytvoríte nielen organizovaný, ale aj vizuálne príjemný dizajn.
BUNT tip: Suché potraviny v dizajnových nádobách môžu byť aj súčasťou estetického stolovania. Napríklad soľ v drevenom mlynčeku, cukor v betónovej alebo priehľadnej sklenenej dóze, bude na stole originálnym doplnkom. Sušené ovocie môžete nasypať do servírovacích misiek alebo do hlbokého elegantného taniera. Všetko poukladajte na podnos a vytvoríte zaujímavý vizuálny prvok uprostred stola.
Skladovanie potravín v chladničke
Nie všetky potraviny by mali byť skladované v chladničke, pretože nízke teploty môžu zhoršiť ich chuť, textúru alebo spôsobovať ich predčasné znehodnotenie. Sú však aj potraviny, ktoré potrebujú chladenie, aby si zachovali svoju čerstvosť, kvalitu a bezpečnosť. Medzi základné potraviny, ktoré by ste mali v chladničke uchovávať, patria mliečne výrobky, vajcia, margaríny, tofu a vegetariánske bielkoviny, otvorené konzervy a pod. Vždy, ak je to možné, riaďte sa odporúčaniami na obale alebo etikete, pretože rôzne potraviny môžu mať špecifické podmienky skladovania.
Pri skladovaní niektorých potravín, ako sú šaláty a bylinky, mäso, ovocie s veľkým obsahom vody alebo pečivo v chladničke, môžu byť užitočné papierové servítky, ktoré pomôžu absorbovať vlhkosť.
Určite, ale neodporúčame dávať do chladničky čokoládu, ktorá dokáže preberať rôzne pachy. Navyše dostáva v chladničke teplotný šok a vytvorí sa na nej biely povlak. Stráca tak svoju chuť a arómu.
Aj káva je veľký pohlcovač pachov, a je to tiež jediný dôvod, prečo ju do chladničky vkladať. Kávové zrná zažívajú po vybratí z chladničky teplotný šok a môžu sa v nich oddeliť tuky a oleje. Kávové zrnká tiež môžu zvlhnúť a to iste žiadny milovník dobrej kávy nechce.
Med, hoci nestratí v chlade žiadne dôležité látky, pri nízkej teplote kryštalizuje a tuhne a horšie sa s ním potom v kuchyni narába.
Dóza na maslo (maselnička) je veľmi praktickým doplnkom na skladovanie masla. Ochráni ho pred svetlom a vzduchom, čím predlžuje jeho trvanlivosť a zabraňuje absorbovaniu pachov z okolia. Vyberte si napríklad originálnu dózu z kameniny, ktorá pôsobí rustikálne a dizajnovo.
Zvyšky z jedál
Správne skladovanie zvyškov z jedál je dôležité pre zachovanie ich čerstvosti, bezpečnosti a chuti. Zvyšky jedál rozdeľte do menších porcií a skladujte vo vzduchotesných obaloch. Chladiť by ste ich mali do dvoch hodín od uvarenia, v horúcich letných dňoch do hodiny, aby sa zabránilo rastu baktérií.
Jedlo by ste mali uchovávať v chladničke pri teplote pod 4 °C a skonzumovať do 3-4 dní. Ak plánujete skladovať zvyšky dlhšiu dobu, môžete ich zamraziť. Na mrazenie potravín používajte uzatvárateľné dózy alebo špeciálne vrecká určené na tento účel. Nádobu označte dátumom mrazenia, aby ste vedeli, kedy je ich potrebné spotrebovať.
Väčšina zmrazených jedál je bezpečná na konzumáciu do 2-6 mesiacov. Vyhnite sa opätovnému zmrazovaniu rozmrazených potravín. Potraviny, ktoré sú zmrazené druhýkrát, budú mať pravdepodobne vyššie hladiny baktérií. Riziko závisí od stavu potravín pri zmrazení a od spôsobu manipulácie s potravinami medzi rozmrazovaním a opätovným zmrazením.
Alternatívnym riešením, ako využiť zvyšky potravín v kuchyni, je ich správne uskladnenie a následné zapojenie do prípravy ďalších jedál. Ak zvyšky potravín uložíte do vhodných nádob a uchováte ich čerstvé, môžete ich ľahko premeniť na chutné pokrmy, ako sú smoothie, nátierky alebo polievky. Týmto spôsobom minimalizujete odpad a zároveň vytvoríte praktické a kreatívne riešenia pre každodenné varenie.
Zvyšky citrusov viete využiť hneď na viacero spôsobov. Podľa preferencií si z nich viete osviežiť či ozdobiť nápoje alebo vytvoriť sezónne ozdoby. Ak už máte kyslej chuti dosť, využite silu šťavy z citrónu na dezinfikovanie všetkých typov plôch. Ak máte zvyšné šupky z citróna, tie viete využiť ako prírodný repelent proti komárom, muchám a mravcom. Šupky zabaľte do vreckovky a uložte na miesta, z ktorých preniká hmyz do domácnosti.
BUNT tip: Vyrobte si domáci jablčný ocot, ktorý je ekologickým a zároveň výhodným ekonomickým riešením, v podstate z odpadu. Budete potrebovať len šupky a jadrovníky. Jablčný ocot je vynikajúci na upratovanie a dezinfekciu, prostriedok proti vodnému kameňu, odstraňovač škvŕn a pachov. Pozor by ste naopak mali dávať pri mramorových a žulových povrchoch, dotykových obrazovkách, drevených povrchoch a hliníkových povrchoch, ktorým ocot neprospieva.
Organizovaná kuchyňa je viac než len o estetike. Nájdite si čas a odhodlanie zbaviť sa nepotrebných vecí, ktoré nepoužívate, sú poškodené alebo duplicitné. Prehľadný systém a dômyselné usporiadanie potravín zohrávajú dôležitú úlohu v boji proti plytvaniu. S prehľadom o svojich zásobách viete aké potraviny máte doma a zbytočne nenakupujete zásoby. V organizovanej kuchyni bude mať všetko svoje miesto a nestane sa, že sa niečo stratí v zadnej časti priestoru v zabudnutí. Ak umiestnite potraviny s kratšou či blížiacou sa exspiráciou dopredu, budete vedieť lepšie plánovať jedlá a vyhnete sa impulzívnym nákupom. Praktickým pomocníkom je tiež vytvorenie nákupného zoznamu.
Každý krok, ktorý urobíme smerom k efektívnejšiemu využívaniu potravín, má pozitívny dopad na životné prostredie i našu domácnosť. Preto je dôležité venovať čas nielen výberu kvalitných potravín, ale aj ich správnemu skladovaniu a efektívnemu využitiu. K tomu môžu prispieť aj doplnky z prírodných materiálov, ktoré nielenže podporujú udržateľnosť, ale zároveň vnášajú do kuchyne prirodzený a harmonický vzhľad. Starostlivým prístupom môžeme nielen znížiť množstvo odpadu a ušetriť peniaze, ale aj prispieť k šetrnejšiemu prístupu k životnému prostrediu. Tak sa naša domácnosť stáva miestom, kde estetika, zodpovednosť a praktickosť idú ruka v ruke.