Charcuterie board – Návod na dokonalé obložené misy
Pridané: 21.7.2023 13:45:00 Počet zobrazení: 7024
Charcuterie board alebo tanier s výberom údenín, syrov, orechov a mnohých iných príchutí, je veľmi populárnym jedlom, ktoré využijete pri každej príležitosti. Posvietili sme si na jeho pôvod a spôsoby prípravy.
Nádherne naaranžovaný tanier s jedlom, celosvetovo známy pod názvom charcuterie board, sa stal stredobodom stretnutí a osláv a ponúka lákavý výber syrov, ovocia, orechov, korenín a príloh. Počiatky tohto kulinárskeho pôžitku siahajú do staroveku, pričom jeho popularita neustále rastie aj v modernej dobe. V tomto článku preskúmame históriu tohto obloženého taniera, prediskutujeme, kedy a ako ho podávať, pozrieme sa na rôzne možnosti podávania a variácie tanierov, rozlúskneme, prečo si získal obrovskú popularitu a poskytneme tipy na podávanie, krájanie a vytváranie tematických tanierov pre rôzne ročné obdobia a sviatky.
História charcuterie boards
Umenie charcuterie boards má hlboké korene v kulinárskej histórii, pričom jeho počiatky siahajú až do staroveku. Pojem "charcuterie" je odvodený z francúzskych slov „chair" (mäso) a „cuit" (varené), čo sa týka konzervácie a prípravy mäsa. Kedysi toto slovo dokonca popisovalo francúzske obchody, ktoré predávali výrobky vyrobené z bravčového mäsa. Dlhé stáročia ľudia hľadali najlepšie spôsoby uchovania mäsa a na tento účel boli vyvinuté techniky konzervácie soľou, údenia a sušenia, ktoré dodnes používame v údeninách.
Údeniny získali v Európe význam v stredoveku, kde boli dôležitou súčasťou kulinárskej tradície. Mnísi a mníšky v kláštoroch zohrali významnú úlohu pri vývoji a zdokonaľovaní údenárskych techník. Tieto konzervované mäsové výrobky poskytovali nielen obživu v časoch nedostatku, ale stali sa aj lahôdkami, na ktorých si pochutnávala aristokracia.
Nezľaknite sa čisto mäsovej histórie charcuterie boards, tieto obložené taniere viete bez problémov podávať na vegetariánsky alebo vegánsky spôsob.
Kedy a ako podávať charcuterie
Obložené taniere sú všestranné a možno ich podávať pri rôznych príležitostiach. Sú ideálne na koktailové večierky, rodinné stretnutia, neskoré raňajky a dokonca aj ako samostatné jedlo. Kľúčom je zvážiť veľkosť udalosti, na ktorú charcuterie pripravujete, a preferencie vašich hostí.
Pri väčších udalostiach si pripravte veľkorysý výber rôznych potravín v kombinácii so sortimentom chleba, sušienok, ovocia a korenín.
Pre menšie stretnutia môže precíznejší výber vytvoriť intímny a rafinovaný zážitok.
Pri podávaní charcuterie board je dôležité usporiadať komponenty príťažlivým a logickým spôsobom. Začnite s väčšími kusmi, ako sú údeniny a syry, a rozložte ich rovnomerne na tanier. Okolo pridajte koreniny a prílohy, čím zabezpečíte rozmanitosť chutí a textúr. Zvážte vizuálnu príťažlivosť začlenením rôznych farieb a tvarov, čím vytvoríte lákavú prezentáciu.
Na čom charcuterie servírovať
Taniere, taniere, taniere!
Taniere sa dodávajú v rôznych tvaroch, veľkostiach a prevedeniach, ktoré ponúkajú všestrannosť a štýl. Veľké taniere sú základným komponentom tvorby charcuterie boards. Odporúčame väčšie servírovacie taniere, na ktoré sa vám zmestí viac jedla a máte väčší priestor na aranžovanie.
Taniere nepravidelných tvarov tiež výborne pútajú pozornosť a môžete vďaka nim vytvoriť zaujímavejší styling jedla. Vyberte si z vašej zbierky tanierov tie najzaujímavejšie, ktoré sú vhodné na servírovanie potravín. My sme si na styling jedla vybrali kameninový tanier nepravidelného tvaru od dánskej značky LIND DNA.
V prípade charcuterie boards však klasické biele taniere neuspejú. Siahnite skôr po minimalistických tanieroch z odolnej kameniny alebo zaujímavých keramických tanieroch s matnou glazúrou v prírodných farbách. Na tomto stylingu vidíte veľký okrúhly tanier Sekki v krémovej farbe od značky ferm LIVING.
Malé misky
Pri tvorbe charcuterie board určite využijete aj malé misky rôznych tvarov, do ktorých môžete naservírovať olivy, orechy, džemy alebo menšie ovocie. Na servírovací tanier sa vám väčšinou zmestí viac misiek. My sme použili kombináciu malých porcelánových misiek od ferm LIVING, nepravidelnú čiernu misku LIND DNA a malé multifunkčné nádobky od firmy Serax.
Tieto misky môžete zakomponovať priamo do hlavného servírovacieho taniera a ostatné potraviny rozložiť okolo mištičiek. Nebojte sa kombinácie rôznych farieb a tvarov.
Jednotlivé taniere alebo mini dosky
Pre intímnejšie posedenia alebo individuálne pripravené porcie zvážte použitie malých tanierov alebo mini dosiek pre každého hosťa. To umožňuje personalizované prezentácie a zaisťuje, že si každý môže vychutnať svoj vlastný sortiment vyberaného jedla. Obzvlášť vhodné je toto servírovanie, ak máte v skupine vašich hostí zopár vegánov alebo vegetariánov, vyhnete sa tak kontaminácii ich jedla živočíšnymi výrobkami.
Drevená doska na krájanie
Klasická voľba, rustikálna drevená doska na krájanie dodáva vašej prezentácii potravín teplo a šarm. Rozhodnite sa pre veľkú, obdĺžnikovú alebo okrúhlu dosku s hladkým povrchom na usporiadanie vášho pohostenia. Existujú aj krásne dosky, ktoré sú vyrobené z kmeňa stromu, vrátane jeho kôry, a vášmu charcuterie dodajú ešte väčšie teplo a pocit spätosti s prírodou.
Drevené dosky síce vyzerajú veľmi efektne, no mnoho potravín, ktoré vyzerajú výborne na obložených tanieroch, sú mastné produkty a zvyknú tak drevo zašpiniť. V tomto prípade odporúčame na drevené výrobky ukladať len potraviny, s ktorými máte skúsenosť, že ich nezašpinia alebo viete nečistoty neskôr odstrániť. Ideálne drevené dosky využite len na servírovanie chleba alebo bagety.
Bridlicová tabuľa
Elegantná a moderná voľba, bridlicová tabuľa ponúka naozaj zaujímavé pozadie pre vaše jedlo. Tmavá farba bridlice zvýrazňuje živé farby syrov a ovocia. Na označenie rôznych komponentov priamo na bridlicu použite kriedu alebo kriedové fixky.
Mramorová doska
Pre elegantnú a luxusnú prezentáciu. Mramorová doska vytvára úžasný kontrast k údeninám a syrom. Chladný povrch mramoru pomáha udržiavať čerstvosť surovín. Vyberte si dosku s lešteným povrchom pre sofistikovaný vzhľad.
Servírovací podnos alebo otočná tácka
Ak podávate potraviny na väčšom stretnutí alebo podujatí, zvážte použitie veľkého podnosu alebo otočnej tácky. Obe tieto možnosti uľahčujú hosťom prístup a zdieľanie rôznych druhov potravín.
Dlhé obdĺžnikové podnosy sú tak isto ideálnou voľbou na servírovanie. Na ne môžete ďalej položiť menšie misky a dotvoriť tak celkový styling.
My sme si vybrali dlhý porcelánový béžový podnos Cose od belgickej značky Serax, ktorý sme doplnili čiernym štvorcovým podnosom z rovnakej kolekcie. Ako sme už spomínali, malé mištičky sa v charcuterie stylingu vždy hodia, tu sme opäť siahli po značke Serax a ich multifunkčnej malej oválnej nádobe, do ktorej sme vložili čerstvé černice. Figový džem k syru a olivy s mandľami sme dali do nádobiek Petite Bowls od ferm LIVING.
Nezabudnite si vybrať dosku alebo tanier, ktorá je dostatočne veľká na to, aby sa na ňu zmestili požadované prísady a zároveň ponechali priestor pre hostí, aby mali ľahký prístup a mohli si schuti skladať svoje porcie. Zvážte tému alebo štýl vašej udalosti a vyberte si dosku alebo tanier, ktorý doplní celkovú atmosféru. V konečnom dôsledku by mala zvolená doska alebo tanier slúžiť ako krásne plátno na prezentáciu vašich lahodných údenín.
Možnosti podávania a variácie tanierov
Podnosy vhodné na charcuterie ponúkajú nekonečné možnosti kreativity a umožňujú vám prispôsobiť výber potravín podľa vášho vkusu a preferencií. Tu je niekoľko možností podávania a variácií tanierov, ktoré je potrebné zvážiť:
Klasický tanier s údeninami
Takýto tanier obsahuje rôzne údeniny, ako je prosciutto, saláma a chorizo, doplnené o sortiment syrov ako brie, čedar a gouda. Pridajte olivy, malé zavárané uhorky, orechy, sušené ovocie a remeselný chlieb alebo sušienky pre dokonalý zážitok.
Stredomorské delikatesy
Zahrňte stredomorské chute zakomponovaním položiek, ako sú marinované artičoky, pečené červené papriky, hummus, tzatziki a syr feta. Takýto charcuterie board podávame s pita chlebom alebo chrumkavými bagetami. Zabudnúť nemôžeme ani na kvalitný olivový olej.
Sezónny výber
Vyzdvihnite chute každého ročného obdobia zahrnutím sezónneho ovocia, zeleniny a korenín. Napríklad v lete zaraďte čerstvé bobule, melón a bazalku. Na jeseň zakomponujte figy, jablká a med, prípadne grilovanú tekvicu.
Tanier pre milovníkov syra
Zamerajte sa na sortiment syrov vrátane mäkkých aj tvrdých odrôd. Pridajte ovocné kompóty, med, džem a orechy na zvýraznenie syrovej chuti. Podávame s kúskami bagety alebo jemnými krekrami.
Popularita tanierov charcuterie
Rastúcu popularitu týchto obložených tanierov možno pripísať niekoľkým faktorom. Po prvé, ponúkajú širokú škálu chutí a textúr, ktoré uspokoja rôzne chuťové preferencie. Okrem toho charcuterie boards podporujú sociálnu interakciu, pretože hostia sa môžu zapojiť do konverzácie a zároveň skúmať rozmanitý výber jedál.
Podnosy charcuterie tiež uspokojujú rastúci záujem o remeselné výrobky a výrobky z miestnych zdrojov. So zameraním na vysokokvalitné údené mäso, remeselné syry a domáce prílohy poskytujú tieto taniere chuť remeselného spracovania a autentickosti.
Okrem toho taniere charcuterie odpovedajú súčasným kulinárskym trendom, ako populárny prístup z farmy na stôl a dôraz na spoločné stravovanie. Ponúkajú rovnováhu medzi slaným a sladkým, pôžitkárstvom a zdržanlivosťou a umožňujú hosťom vytvárať si vlastné prispôsobené kombinácie.
Podávanie a krájanie
Pri podávaní obloženého taniera poskytnite hosťom malé taniere, obrúsky a výber servírovacieho náčinia, aby si mohli bezproblémovo pripraviť každé sústo. Zahrňte nože na syr, malé kliešte na zbieranie údenín a lyžice alebo nože na nátierky.
Styling syrov
Syry môžu byť predkrájané alebo podávané ako väčšie kúsky, aby si ich hostia mohli nakrájať sami. Mäkšie syry, ako je brie, alebo camembert zväčša krájame na trojuholníky, stredne tvrdé syry ako gouda alebo manchego na plátky a tvrdé syry ako parmezán alebo vyzretý čedar môžeme namrviť na väčšie hrudky.
Okrúhle syry, ako camembert, nakrájané na trojuholníky, nemusíte rozdeľovať, ale nechajte ich v celku. Tvar kruhu vyzerá veľmi dobre a takto ho odporúčame aj servírovať.
Syr prekrojte na osem častí a nie viac, menšie kúsky by sa mohli viac lepiť a bolo by ťažšie ich od seba oddeliť.
Aj obyčajný syr viete naaranžovať na tanier tak, aby vyzeral efektne. V našom návode vám poradíme, ako na to.
Odkrojte približne 6 cm kváder syru. Tento kúsok vám bude stačiť na efektný styling obloženého taniera.
Odkrojený kus syra prekrojte priečne tak, aby ste vytvorili dva pravouhlé trojuholníky.
Trojuholník postavte jednou hranou na krájaciu dosku a nakrájajte menšie plátky syrov.
Nám z jedného trojuholníka vyšlo približne 4 až 5 kúskov.
Takto nakrájané hrubšie plátky môžete naaranžovať na tanier tromi spôsobmi:
Cik-cak
Cik-cakový štýl vyzerá veľmi efektne z pohľadu zo strany, no aj zvrchu. Vaši hostia určite ocenia zaujímavé aranžovanie syra.
Plátok jednoducho položíte dlhšou stranou na výšku a druhý plátok priložíte tak, aby ste vytvorili cik-cak vzor, ako vidíte na fotke.
Vejár
Syr môžete rozprestrieť do vejára, najužšiu časť spodnej časti plátku ukladajte na seba.
Môžete vytvoriť aj celý kruh vejára, no najlepšie vyzerá 4-5 plátkov na sebe, ktoré rozložíte rôzne na tanieri.
Stromček
Plátky syra môžete uložiť jeden cez druhý najužším koncom otočeným nahor a postupujete smerom dole. Vytvoríte tak v podstate tvar stromčeka.
Tento štýl aranžovania je vhodný aj ako rozdelenie taniera, okolo môžete ďalej vytvoriť iné zaujímavé kreácie s jedlom.
Rolovanie
Najjednoduchší spôsob aranžovania syra je rolovanie. Vezmite si klasické plátky syra, zrolujte ich a uložte aspoň tri takéto rolky vedľa seba na vašu obloženú misu.
Salámová ružička
Salámovú ružičku môžete vytvoriť aj z vegánskej salámy, skúsili sme aj túto variantu. Naše odporúčanie je kúpiť radšej salámu s menším priemerom. S menšími kruhmi spravíte aj menšie ružičky, ktoré ľahko umiestnite na servírovacie taniere.
Na tvorbu ružičiek sú dva spôsoby:
Pohár
Vezmite si menší pohár a na jeho okraj začnite ukladať plátky salámy.
Uložte takto salámu na celý okraj pohára.
Zopakujte to isté ešte raz, no plátky salámy teraz ukladajte tak, aby boli medzi dvomi vedľa seba položenými salámami.
Následne pohár otočte opačne a ruža je hotová.
V tomto príklade sme použili vegánsku salámu, ktorá má ale väčší priemer, takže sa hodí na servírovanie na väčšie taniere alebo podnosy. Ako vidíte, ružička sa dá bezproblémovo vytvoriť.
Malá miska a rolovanie
Druhý spôsob vytvorenia ruže je pomocou malej misky. My sme vybrali strednú keramickú misku zo setu Petite Bowls od značky ferm LIVING, pre lepšiu predstavu miska má priemer 7,5 cm.
Na túto ružu sme použili salámu s menším priemerom, plátky poukladajte na okraje misky po celom obvode. Na túto veľkosť misky stačilo 7 kúskov.
Ďalších 7 kúskov poukladajte s malým odstupom na seba, začnite z ľavej strany a plátky ukladajte smerom doprava.
Začneme so skladaním, z pravej strany preložíme horný okraj plátku salámy smerom k sebe, pridržíme ho prstom a to isté spravíme s vedľajším plátkom.
Takto zložíme všetky plátky až do konca.
Postupne začneme takto zložený rad salámy rolovať z pravej strany v smere doľava.
Keď sa dostanete nakoniec, vytvorili ste stredovú časť vašej ružičky.
Stačí už len pridať pár mätových lístkov a elegantná ružička je hotová.
Krájanie hviezdy
Krájanie do štýlu hviezdy je veľmi jednoduché. Mnohí si možno pamätáte rôzne krájače ovocia a zeleniny, ktoré vytvoria z potravín tieto krásne ozdoby. Na to, aby ste vytvorili podobnú ozdobu však nepotrebujete žiaden špeciálny krájač, stačí vám len obyčajný nôž.
Na ukážku sme zvolili kiwi, no tento štýl krájania môžete použiť aj na reďkovky, pomaranče, citróny, atď.
Začnite tým, že do kiwi s nožíkom vyrežte tvar písmena W.
Nôž vkladajte do ovocia približne do polovice. Teda každý rez je jedno krátke vloženie noža do ovocia.
V tomto štýle pokračujete po celom priemere ovocia a stále tvoríte písmeno W (alebo V). Na konci si dajte pozor, aby ste ukončili váš vzor správne a rezy sa stretli do písmena W.
Keď budete mať takto vyrezaný celý priemer, polky od seba už ľahko oddelíte a máte hotové efektne vyzerajúce kiwi.
Aranžovanie jedla
Keď začínate svoju cestu vo svete charcuterie, začnite s jemnejšími príchuťami a prejdite k robustnejším. Experimentujte s rôznymi kombináciami mäsa, syrov, ovocia a orechov, aby ste objavili svoje preferované kombinácie. Pridať môžete aj rôzne džemy a paštéty.
Napríklad, poukladajte syr v tvare stromčeka do stredu taniera, doplňte ho po stranách potravinami, ktoré by sa k danému druhu syra mohli hodiť. My sme na vrchnák oválnej dózy Cose z firmy Serax uložili mix orieškov, ďalej sme styling doplnili hruškou, kiwi a reďkovkovou hviezdou, jahodami, cherry rajčinkami, physalis, hroznom a krekrami. K syru odporúčame vždy hrozno, z celého trsu si odstrihnite menšie kúsky, ktoré ľahšie naaranžujete na tanier. Ak máte doma rozmarín alebo iné bylinky, doplňte pár vetvičiek ako dekoráciu.
Taniere inšpirované sviatkami
Podnosy s údeninami sa dajú prispôsobiť rôznym ročným obdobiam a sviatkom a poskytujú tak slávnostný a tematický zážitok. Tu je niekoľko príkladov:
- Deň svätého Valentína: Vytvorte romantickú atmosféru začlenením syrov v tvare srdca, jahôd v čokoláde a žiarivo červeného ovocia, ako sú maliny a granátové jablká.
- Veľká noc: Oslávte Veľkú noc s dobrotami v pastelových farbách, ako sú farebné tzv. diabolské vajíčka, šunka s medom a mrkvové tyčinky s kôprovým dipom.
- Vianoce: Vyrobte si obložený tanier s tematikou zimnej krajiny, do ktorej zahrniete syry v tvare snehových vločiek, korenené orechy, brusnicovú omáčku a perníčky. V tejto téme môžete využiť aj styling syru v tvare stromčeka, ktorý sme si ukázali vyššie. Na vrch môžete pridať hviezdu vyrezanú z citróna a po stranách dať malé bobuľové ovocie ako vianočné gule.
- Silvester: Privítajte nový rok s eleganciou v podobe šumivého vína, kaviáru, údeného lososa a jemných jednohubiek.
Tanier charcuterie je viac než len kolekcia údenín a syrov; predstavuje kulinársku cestu históriou a oslavu chuti a remeselného spracovania. Či už sa podáva ako predjedlo alebo kompletné jedlo, umenie charcuterie ponúka nádherný a interaktívny zážitok pre každú príležitosť. S nekonečnými možnosťami prispôsobenia neprestáva uchvacovať nadšencov jedla na celom svete a poskytuje príležitosť objavovať nové chute, zapájať sa do rozhovorov a vytvárať trvalé spomienky. Zožeňte si teda svoje obľúbené ingrediencie, popustite uzdu svojej kreativite a vydajte sa na dobrodružstvo s charcuterie umením, ktoré poteší vaše chuťové poháriky a zapôsobí na hostí.