Pondelok - Piatok 8.00 - 16.00

02/2044 2225

info@bunt.sk

 

Ako zariadiť kuchyňu?

Pridané: 6.1.2023 08:32:40 Počet zobrazení: 3896

Moderná biela kuchyňa s ostrovčekom.


Dizajnu vašej kuchyne snov sa nemusíte obávať. S trochou plánovania a zmyslom pre detail si môžete i sami navrhnúť kuchyňu, ktorá bude funkčná aj esteticky príjemná.

 

Dizajn kuchyne môže byť náročnou úlohou, no je to aj vzrušujúca príležitosť na vytvorenie funkčného a krásneho priestoru. Či už staviate nový dom alebo renovujete existujúcu kuchyňu, pri návrhu kuchyne je potrebné zvážiť veľa faktorov, od dispozičného riešenia a umiestnenia spotrebičov až po ergonomický dizajn skriniek a pracovnej dosky. Dodržaním niekoľkých kľúčových zásad si môžete vytvoriť kuchyňu, ktorá bude efektívna a zároveň štýlová. V tomto článku vám poskytneme tipy a rady, ako navrhnúť ideálnu kuchyňu, od nakreslenia plánu až po výber správnych materiálov a povrchových úprav. Či už ste profesionálnymi dizajnérmi alebo vášnivými domácimi majstrami, tieto tipy vám pomôžu vytvoriť kuchyňu prispôsobenú vašim preferenciám.

 

Rozpočet

Rozpočet je dôležitou súčasťou celého procesu návrhu novej kuchyne. Ešte predtým, ako začnete nakupovať skrinky, spotrebiče a ďalšie prvky, musíte mať jasno v tom, koľko si môžete dovoliť minúť. Pomôže vám to urobiť informované rozhodnutia a vyhnúť sa nadmerným výdavkom. Začnite vytvorením zoznamu všetkých položiek, ktoré potrebujete, potom preskúmajte ceny a porovnajte ich so svojím rozpočtom. Nezabudnite do rozpočtu zahrnúť dodatočné náklady, ako sú poplatky za inštaláciu a za doručenie. Ak zistíte, že potrebujete znížiť náklady, zvážte spôsoby, ako ušetriť bez toho, aby ste obetovali kvalitu alebo funkčnosť vašej kuchyne. Môže to byť napríklad nákupom spotrebičov za nižšiu cenu alebo výberom lacnejších materiálov na dosky. Starostlivým plánovaním rozpočtu si môžete vytvoriť krásnu a funkčnú kuchyňu bez prehnaných výdavkov.

 

Plán

Pri kreslení hrubého plánu vašej kuchyne je dôležité použiť nástroj, ktorý vám umožní vytvoriť predstavu zariadenej kuchyne v zmenšenej mierke, vizualizovať rozloženie a uistiť sa, že všetky prvky vášho návrhu správne zapadnú do dostupného priestoru. Na vytvorenie plánu môžete použiť milimetrový papier alebo softvérový program pre návrh domácnosti (veľmi dobrý je napríklad Kitchen Planner). Podstatné je správne zamerať rozmery vašej kuchyne, vrátane umiestnenia akýchkoľvek okien, dverí a iných stálych komponentov. Od toho sa bude odvíjať realistické a presné zobrazenie, ktoré môžete následne použiť ako referenciu pri výbere spotrebičov, skriniek a iných prvkov vášho dizajnu. Pridanie svietidiel do vášho vznikajúceho plánu vám pomôže zabezpečiť, aby bol výsledok vašej snahy funkčný a praktický.

 

Plánovanie kuchyne v programe Kitchen Planner.

 

6 populárnych kuchynských pôdorysov

Kuchyňa s jednou stenou predstavuje jednoduché a efektívne usporiadanie, ktoré pozostáva zo skriniek inštalovaných pozdĺž jednej steny. Toto rozloženie je najlepšie pre menšie kuchyne a môže byť funkčnejšie pomocou vertikálneho skladovania a umiestnením chladničky, rúry a drezu na opačné konce.

 

Jednoduchá kuchyňa na jednej stene.

 

Kuchyňa v tvare galérie tvorí kompaktný a priestorovo efektívny dizajn pozostávajúci z dvoch radov skriniek oproti sebe s prechodným koridorom medzi nimi. Toto usporiadanie eliminuje potrebu rohových skríň a využíva každý centimeter priestoru. Jednoduchý dizajn tiež znamená, že je potrebných menej úprav na mieru, čo z neho robí cenovo výhodnú možnosť.

Rozloženie kuchyne v tvare „L" je obľúbenou voľbou pre malé aj veľké kuchyne. Toto usporiadanie pozostáva zo skriniek pozdĺž dvoch kolmých stien, čím vytvára praktický a otvorený dizajn, ktorý umožňuje flexibilitu pri umiestnení spotrebičov i pracovnej zóny. Pre jednoduché používanie je najlepšie udržiavať celkovú dĺžku „L" pod 4,5 m.

Kuchyňa v tvare „U" bude ideálnou dispozíciou pre väčšie kuchyne. Pozostáva zo skriniek pozdĺž troch susediacich stien, ktoré poskytujú dostatok úložného priestoru. Aby ste sa vyhli pocitu uzavretosti, zvážte výber horných skriniek len pozdĺž jednej alebo dvoch stien a na zvyšnú stenu použite otvorené police alebo k nej umiestnite digestor. Dizajn v tvare U umožňuje spoločnú prácu, lebo pojme viacerých kuchárov naraz.

Ostrovčeková kuchyňa je obľúbeným otvoreným usporiadaním. Poskytuje centrálny pracovný alebo úložný priestor, ktorý môže obsahovať sporák, umývadlo misku na prípravu i plniť ďalšie funkcie, ako je bar alebo chladnička na víno. Dômyselné umiestnenie ostrovčeka môže tiež usmerniť premávku v kuchyni.

 

Moderná biela kuchyňa s ostrovčekom.

 

Polostrov je podobný ostrovnej kuchyni - kuchynská linka presahuje do priestoru smerom od steny. Tento tvar má výhody podobné ostrovnej kuchyne, ale môže byť inštalovaný aj v priestoroch, ktoré neumožňujú samostatný ostrovček.

 

Kuchyňa s polostrovom.

 

Usporiadanie

Pri otázke, ako zariadiť kuchyňu býva častou odpoveďou „pracovný trojuholník". Je to označenie pre ergonomické usporiadanie kuchýň, ktoré je založené na myšlienke, že tri najdôležitejšie oblasti kuchyne sú sporák, chladnička a drez. Práve trojuholníkové rozloženie využíva priestor medzi týmito tromi časťami na vytvorenie efektívneho pracovného priestoru, v ktorom sa dá ľahko pohybovať. Ak chcete dosiahnuť „pracovný trojuholník", začnite umiestnením sporáka, chladničky a drezu do trojuholníkovej konfigurácie. Toto usporiadanie vám umožní dobrý prístup k spotrebičom a pracovným oblastiam, ktoré používate najčastejšie. Pri vašej analýze, ako navrhnúť kuchyňu, zohľadnite aj plynulosť premávky a pokúste sa základné spotrebiče umiestniť tak, aby ste zabránili kolíziám a umožnili ľahký pohyb po priestore.

Ak chcete použiť pracovný trojuholník, dĺžka každej z jeho spojníc by mala byť medzi 1,2 a 2,7 metra a celková dĺžka všetkých troch by mala byť medzi 4 a 7,9 metra. Trojuholník by nemal byť pretínaný žiadnymi spotrebičmi alebo skrinkami.

Pri tvorbe toho najlepšieho rozvrhnutia kuchynského priestoru a primárneho umiestnenia sporáka, chladničky a drezu zvážte aj faktory ako sú smer otvárania dverí na chladničke alebo poloha sporáku a pracovnej dosky voči oknám ako zdrojom denného svetla.


Celková ergonómia

Ergonómia je dôležitým aspektom dizajnu kuchyne, pretože zahŕňa navrhnutie priestoru tak, aby bol pohodlný a ľahko použiteľný. Špeciálne, ak premýšľate o každom detaile toho, ako zariadiť malú kuchyňu a každý centimeter voľného miesta musíte využiť čo najlepšie. Pozornosť venujte výške skriniek a pracovných plôch, ktoré by mali byť umiestnené tak, aby si navzájom neprekážali a vy ste ich mohli pohodlne používať v stoji alebo v sede. Myslite aj na upratovanie a spektrum pohybov vášho tela. Dizajn kuchyne by mal prihliadať aj na predchádzanie zbytočnej námahe či neprirodzeným polohám a znižovať tak riziko prípadného zranenia.

Ak potrebujete určiť správnu výšku, zvážte váš vzrast, aj výšku postavy ostatných ľudí, ktorí budú kuchyňu používať. Štandardné kuchynské skrinky sú zvyčajne vysoké okolo 92 centimetrov, ale možno budete chcieť túto výšku upraviť tak, aby vyhovovala vašim vlastným potrebám. Ak ste napríklad vyšší alebo nižší ako priemer, mali by ste si tento štandard prispôsobiť.

 

Skrinky a zásuvky v kuchyni.

 

Vykonajte presné merania

Presné merania sú základným krokom pri plánovaní, ako zariadiť kuchyňu v paneláku i v rodinnom dome. Predtým, ako začnete nakupovať skrinky a spotrebiče, nezabudnite si zmerať rozmery vašej kuchyne vrátane výšky a šírky stien, umiestnenia okien a dverí i rozmerov všetkých stálych zariadení, ako sú vodovodné potrubia a elektrické zásuvky. Dôsledné merania vám pomôžu zabezpečiť, aby všetky komponenty navzájom správne zapadali. Použite štandardné meracie pásmo alebo laserové zariadenie a všetky dĺžky premerajte minimálne dvakrát. Výnimočnú pozornosť venujte meraniam okolo dverí a v blízkosti rohov – vyhnete sa tak nepríjemným prekvapeniam pri montáži komponentov výbavy.

 

Typické rozmery kuchynských jednotiek

 

Rozmer Základná skrinka Skrinka na stenu Pracovný povrch Umývadlo
Výška 72 cm + podstavec 72 - 90 cm 2 - 4 cm hrúbka dosky 15 - 18 cm
Šírka 30 - 1000 cm 30 - 1000 cm do 4 m 76 - 95 cm
Hĺbka do 60 cm 30 cm hĺbka základnej skrinky + 3 cm 44 - 55 cm

 

Typické rozmery kuchynských spotrebičov 

 

Rozmer Sporák/varná plocha Chladnička Umývačka riadu Práčka Rúra
Výška (cm) 90 140 - 180 80 - 88 85 45 - 90
Šírka (cm) 50 50 - 60 45 - 60 56 - 60 60
Hĺbka (cm) 60 56 - 65 54 - 60 52 - 62 55

 

Osvetlenie

Správne osvetlenie a vetranie sú nevyhnutné pre funkčnú a pohodlnú kuchyňu. Bez dostatočného osvetlenia môžu byť varenie a čistenie náročné, potenciálne aj nebezpečné. Podobne, zlé vetranie môže spôsobiť hromadenie pachov a pary pri varení, čo znepríjemňuje prácu i pobyt v kuchyni. Dobre preto zvážte inštaláciu pár extra svietidiel, napríklad závesných svetiel nad ostrovčekom alebo podsvietenie pod skrinkou. To isté platí pre inštaláciu výkonného odsávacieho systému nad sporákom.

 

Podsvietenie pod skrinkou v kuchyni.

 

Štýl

Dizajn vašej kuchyne by mal odrážať váš osobný štýl a vkus. Ten najviac definujú farby, povrchové úpravy a materiály, ktoré vám pomôžu dosiahnuť žiadaný vzhľad. Napríklad, ak uprednostňujete modernú a minimalistickú estetiku, možno budete chcieť zvoliť elegantné, lesklé skrinky v neutrálnej farbe, spárované so spotrebičmi z nehrdzavejúcej ocele a elegantnými jednoduchými doskami.

 

Moderná minimalistická kuchyňa s jedálňou.

 

Na druhej strane, ak uprednostňujete tradičnejší alebo rustikálny vzhľad, vyberiete si skrinky so zložitejšími dekoračnými i funkčnými detailmi. Doplniť ich môžete teplým, prirodzeným povrchom, aj spotrebičmi a pracovnými doskami v podobne ladených farbách, či materiáloch. Zohľadnením celkového štýlu a témy vašej kuchyne môžete vytvoriť súdržný a harmonický vzhľad, ktorý odráža váš osobný vkus a preferencie. Podľa rovnakých kritérií vyberte aj farebnú schému.

 

Rozloženie + tipy a rady

Pri navrhovaní rozloženia kuchyne je dôležité myslieť na to, ako budete priestor využívať a aké úlohy vykonávate najčastejšie. Usporiadaním vašej kuchyne spôsobom, ktorý eliminuje zbytočné kroky a uľahčuje pohyb v priestore, môžete ušetriť čas a energiu a zefektívniť varenie i upratovanie. Tu je niekoľko konkrétnejších tipov na navrhnutie funkčného a efektívneho usporiadania kuchyne.

 

  • Eliminujte zbytočný fyzický pohyb umiestnením predmetov potrebných na dokončenie daného úkonu blízko seba. Majte napríklad hrnčeky na kávu, nádobu na kávovú usadeninu a všetky pomôcky na prípravu kávy v blízkosti kávovaru.
  • Navrhnite širšie koridorypre voľnejší pohyb, aby ste zabezpečili dostatok priestoru na voľný pohyb v kuchyni. V najfrekventovanejších častiach by mala byť šírka voľného priestoru 105 až 110 cm.
  • Vyberte jednu oblasť kuchyne, ktorá bude slúžiť ako ústredný vizuálny bod. Môže ním byť napríklad výrazné pozadie, vzorované dosky alebo veľký digestor. Keď ste si vybrali ústredný bod, doplňte ho niekoľkými ďalšími pútavými detailmi, aby ste vytvorili súdržný a harmonický dizajn.
  • Ak máte naozaj veľkú rodinu alebo radi a často varíte, zvážte zdvojnásobenie počtu najčastejšie používaných spotrebičov. Môžete napríklad nainštalovať druhú mikrovlnnú rúru alebo pridať mini chladničku.
  • Najpotrebnejšie veci majte na dosah tam, kde ich budete potrebovať. Naplánujte si uskladnenie dôležitých potrieb na varenie, ako sú kuchynské oleje, riad či korenie v blízkosti sporáka. Pod varnou doskou umiestnite extra hlboké zásuvky na riad.
  • Centrálny kuchynský ostrovček môže byť dobrým spôsobom, ako oddeliť pracovnú časť kuchyne od spoločenskej. Zároveň udrží rodinu a priateľov nablízku, aby sa mohli socializovať s kuchárom bez toho, aby mu prekážali.
  • Ako prvé umiestnite umývadlo. Profesionálni dizajnéri zvyknú začať umiestnením drezu na vhodné a dostupné miesto, napríklad blízko okna alebo na kuchynský ostrovček. Drez je často najpoužívanejším spotrebičom v kuchyni, preto je dôležité zvoliť miesto, ktoré je ľahko dostupné a pohodlne využiteľné.
  • Aby bola inštalácia správneho ventilačného systému jednoduchšia a menej nákladná, je najlepšie umiestniť sporák a rúru na vonkajšiu stenu, nie na ostrovček alebo vnútornú stenu.
  • Zvážte vertikálne skladovanie. Okrem úložného priestoru skriniek a zásuviek zvážte začlenenie zvislých úložných riešení, ako sú úložné steny, otvorené police a nástenné háčiky. Tieto môžu poskytnúť pohodlné a dostupné úložné priestory i pridať priestoru vizuálnu zaujímavosť.
  • Pri organizovaní špajze a iných priestorov na skladovanie potravín si urobte inventúru toho, čo do tohto priestoru plánujete uložiť, a zmerajte výšku často používaných predmetov. Podľa toho potom naplánujte rozpätie políc. Zvážte tiež, či budete v špajze ukladať drobné spotrebiče a určite im vyhraďte dostatok miesta.
  • Pri rozhodovaní, kam umiestniť skrinky a spotrebiče, sa vyhýbajte rohom. Venujte pozornosť vzdialenosti a smeru otáčania dvierok a uistite sa, že spotrebiče nie sú umiestnené tak, aby sťažovali otváranie dvierok susedných skriniek.
  • Priestor okolo spotrebičov nechávajte voľný - poskytuje miesto na rýchle umiestnenie horúcich predmetov a môže byť tiež užitočný pri príprave jedál. Pri navrhovaní kuchyne ponechajte aspoň 35 cm voľnej pracovnej plochy z každej strany sporáka i chladničky.
  • Určite správnu výšku pre mikrovlnnú rúru. Pre dospelých je zvyčajne dobrou voľbou výška 35 až 40 cm nad úrovňou pracovnej dosky, ale pre deti môže byť nastavenie pod doskou bezpečnejšie i vhodnejšie.
  • Pokiaľ je to možné, zadefinujte si funkciu kuchynského ostrovčeka a podľa nej naplánujte jeho dizajn. Napríklad, ak má byť miestom pre varenie aj stolovanie, uistite sa, že máte dostatok miesta na bezpečné oddelenie varnej dosky od jedálenskej časti.
  • Ak máte radi zlepšováky, na kuchynskú armatúru si nainštalujte plnič hrncov. Tento užitočný doplnok vám umožní jednoducho plniť hrnce vodou bez toho, aby ste ich museli prenášať z drezu na sporák.
  • Extra pozornosť venujte uloženiu kuchynských nožov. Majte ich po ruke, no mimo dosahu detí tak, že ich zavesíte na magnetický držiak v primeranej výške alebo ich umiestnite do horných zásuviek.
  • Aby boli triedenie odpadu a recyklácia jednoduché, vybavte kuchyňu samostatnými nádobami na sklo, plast a papier.
  • Na ľahko viditeľnom mieste, napríklad vedľa chladničky umiestnite nástenku alebo tabuľu na zapisovanie pripomienok, rýchlych receptov, zoznamov s potravinami a podobne.
  • Uistite sa, že máte v kuchyni dostatok elektrických zásuviek, najmä v oblastiach, kde budete používať malé spotrebiče, ako sú kanvica na kávu, hriankovač alebo mixér. Viacero zásuviek nainštalujte i na ostrovčeku, kde zvážte tiež pridanie USB portov na nabíjanie prenosných elektronických zariadení.
  • Dobré dizajnové rozhodnutia pri uvažovaní ako si naplánovať kuchyňu vám uľahčia jej čistenie a údržbu. Napríklad sklenené police chladničky sa čistia ľahšie ako mriežkované. Drezy zapustené alebo podmontované nemajú okraj, do ktorého by sa mohli zachytávať omrvinky. Matné povrchy zasa menej ukazujú prípadné nečistoty alebo drobné poškodenia materiálu.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste mali steny úplne pokryté skriňami, pretože to môže spôsobiť, že priestor bude vyzerať ťažký a nezaujímavý. Namiesto toho prerušte dlhé bloky skriniek pridaním zaujímavých detailov, ako sú sklenené dvierka, regály alebo držiak na víno.
  • V malej kuchyni používajte svetlé farby. Tmavé farby môžu spôsobiť, že kuchyňa s menšou plochou bude pôsobiť stiesňujúco.

 

Minimalizmus

V článku ste si mohli prečítať rady a tipy na rôzne typy kuchýň a rozloženia, ktoré využije každý. Nezabudnite však pri zariaďovaní kuchyne na minimalizmus, nemusíte mať všetky kuchynské vymoženosti a všetky spotrebiče dostupné na trhu. Minimalizmus v kuchyni vám pomôže vytvoriť dokonalý a jednoduchý priestor, v ktorom sa vám bude ľahko variť a lepšie udržiavať poriadok.

Zaraďte do vašej novej kuchyne len nevyhnutné veci. Skúste si predstaviť, aké veci skutočne potrebujete v kuchyni a aké nie. Ak niečo nepoužívate alebo s niečím len zriedkavo pracujete, vyhoďte to, nájdite tomu iné využitie alebo to darujte.

Využitie priestranné skrinky a police, ktoré sú vynikajúcim spôsobom, ako udržať v kuchyni stále poriadok. Nemajte zbytočne všetko vyložené na pracovnej doske, ale radšej využite úložné priestory. Na lepšiu organizáciu a hľadanie vecí použite organizéry, krabičky alebo iné odkladacie nádoby. Napr. všetky veci na pečenie si uložte do jedného organizéru, ktorý pri pečení vždy vyberiete.

 

Úložné nádoby v kuchynskej skrinke.

 

Stavte na jednoduchý čistý dizajn a prírodné farby. Pri zariaďovaní kuchyne sa vyhnite zbytočným ozdobám a sústreďte sa skôr na jednoduchosť a minimalistický vzhľad. Napríklad, môžete zvoliť jednoduché línie nábytku alebo jednofarebné kuchynské doplnky. Niekoľko dizajnových doplnkov, minimalistický dizajn, jemné farby, dobrá organizácia úložných priestorov a vaša kuchyňa bude pôsobiť útulnejšie a priestrannejšie.

 

Značky

Predvoľby súkromia

Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti