25 korenín, ktoré by ste mali mať v kuchyni
Pridané: 19.12.2024 16:45:00 Počet zobrazení: 9075
Viete, ktoré koreniny by nemali chýbať v žiadnej kuchyni? Ktoré vám pomôžu s nadúvaním, s vysokým krvným tlakom, či ktoré majú protizápalové účinky? Toto všetko sa dozviete v našom článku.
Či už patríte k sviatočným kuchárom, alebo doma vyvárate vo veľkom, vo vašej kuchyni potrebujete minimálne niekoľko základných druhov korenín. Koreniny sú aromatické časti rastlín, ktoré sa používajú na zvýraznenie chuti, farby a vône jedla. Už od nepamäti ich pridávame do jedál, nielen pre dochutenie, ale aj pre ich blahodarné účinky. Okrem chuti prispievajú aj k estetickému dojmu z jedla, a to ako na tanieri, tak aj v dizajnových koreničkách.
V tomto článku preskúmame niektoré z najbežnejších základných korenín, ktoré by mala mať každá domácnosť, pozrieme sa na to, ako ich uskladňovať a povieme si niečo o výhodách, ktoré poskytujú, ale aj o tom, aký mažiar či mlynček je najvhodnejší.
Uskladnenie korenín
Začnime tým, že si povieme ako koreniny správne uskladniť. Všetky korenia by ste mali mať na suchom a tmavom mieste, aby si čo najdlhšie zachovali svoju chuť a vôňu. Najvhodnejšie je uskladnenie vo vzduchotesných dózach v uzavretej skrinke. Ak nemáte vzduchotesné dózy a väčšinu vašich korení nechávate v pôvodnom obale, odporúčame použiť uzatváracie spony na obaly.
Pre pohodlie a rýchle použitie pri varení môžete nechať čierne korenie a soľ priamo v soľničke, koreničke alebo mlynčeku. Nezabudnite však, že aj v tomto prípade platí zásada suchého a tmavého miesta. Ak máte koreničky z priehľadného materiálu, skúste ich umiestniť tak, aby na ne nesvietilo priame slnko. Vhodnejšie sú nepriehľadné koreničky, napríklad drevené alebo mramorové. Okrem praktickej funkcie vám poslúžia aj ako dizajnový kúsok do vašej kuchyne.
Koreniny
Poďme sa teraz pozrieť na koreniny samotné. Nižšie nájdete zoznam tých základných, ktoré by nemali chýbať v žiadnej kuchyni.
1. Soľ
Pôvod a využitie:
Bez soli by ste sa pri varení určite nezaobišli. Využíva sa na každodennej báze. Medzi dva hlavné zdroje soli patrí morská voda a minerálna látka chlorid sodný, ktorá sa v prírode vyskytuje ako minerál halit. Medzi najzdravšie druhy soli sú považované morská soľ a ružová himalájska soľ. Ak chcete pri varení experimentovať, vyskúšajte aj veľmi špecifickú čiernu soľ vulkanického pôvodu, ktorá má výraznú vajíčkovú chuť a využíva sa najmä v ajurvédskych jedlách. Nezabúdajte však, že všetkého veľa škodí a soliť by ste mali striedmo.
Zdravotné benefity:
- Zlepšuje hydratáciu vďaka obsahu sodíka a draslíka
- Zdroj elektrolytov a stopových minerálov
- Podpora zdravého nervového systému
- Zdravšie trávenie
Forma:
Bežne dostupná je jemná soľ. Odporúčame kúpiť si kvalitnejšiu hrubozrnnú soľ, ktorú si môžete pomlieť v mlynčeku na soľ. Všímajte si, či je soľ rafinovaná a vyberajte si nerafinovanú soľ.
Populárna je aj fleur de sel (alebo flor de sal). Ide o soľ v tvare kryštálov pripomínajúcich kvety. Tento druh soli sa vytvára pomalým vyparovaním na povrchu morskej vody za suchých a slnečných podmienok a zvyčajne sa zbiera ručne. Vzhľadom na vyššiu cenu sa odporúča túto soľ používať na finálne dochucovanie jedál a nie na varenie. Flor de sal je slanšia ako klasická soľ, preto jej stačí malé množstvo.
Pre fleur de sel sa kvôli jej štruktúre neodporúčajú klasické soľničky s malými otvormi. Ideálne je skladovať ju v drevenej dóze alebo v soľničke so širším otvorom, aby sa jemné kryštáliky nepoškodili. Na dochucovanie môžete použiť aj prsty.
BUNT TIP: Stolovaniu môžete pridať štipku štýlu aj s originálnou soľničkou. Okrem praktického využitia pri dochucovaní jedál, poslúži aj ako krásny doplnok, ktorý oživí váš stôl. Vyberať môžete z rôznych materiálov a dizajnov. Napríklad drevené soľničky dodajú vášmu stolu prírodný a elegantný nádych a stanú sa tak originálnou dekoráciou.
2. Čierne korenie
Pôvod a využitie:
Čierne korenie pozná úplne každý, keďže patrí k najpoužívanejším koreninám vôbec a hodí sa k takmer každému slanému jedlu. Je vyrobené zo sušených a mletých bobúľ popínavej rastliny s názvom piper nigrum. Má štipľavú a korenistú chuť, ktorá dodá každému jedlu teplo a hĺbku.
Zdravotné benefity:
- Stimuluje trávenie
- Zlepšuje metabolizmus
- Zlepšuje vstrebávanie živín
- Pomáha proti infekciám
- Má protizápalové vlastnosti
- Znižuje krvný tlak
Forma:
Vyskúšajte si čaro čerstvo namletého čierneho korenia. Zatiaľ čo v obchodoch nájdete čierne korenie už pomleté, pre skutočne intenzívny chuťový zážitok odporúčame siahnuť po celom korení a pomlieť si ho priamo pred varením, pretože mleté korenie rýchlo stráca svoju arómu a chuť.
Na mletie máte hneď niekoľko možností: klasický mlynček na korenie, s ktorým si rýchlo a jednoducho nameliete potrebné množstvo, alebo tradičný mažiar s tĺčikom, kde si vychutnáte proces mletia a máte dokonalú kontrolu nad hrubosťou. Či už zvolíte mlynček alebo mažiar, čerstvo namleté čierne korenie prebudí vaše chuťové poháriky a dodá vašim jedlám nezameniteľnú arómu.
3. Paprika
Pôvod a využitie:
Paprika patrí tiež k absolútnemu základu každej kuchyne. Vyrába sa zo sušených a mletých plodov rôznych druhov paprík z rodu capsicum. Má červenú farbu a jemnú až horkú chuť v závislosti od druhu použitej papriky. Je široko používaná v maďarskej, španielskej, marockej a tureckej kuchyni, najmä v jedlách ako guláš, paella, tagine a kebab.
Zdravotné benefity:
- Obsahuje vitamín C
- Obsahuje antioxidanty
- Má protizápalové vlastnosti
- Posilňuje imunitu
- Zlepšuje krvný obeh
- Znižuje cholesterol
Forma:
Na pultoch predajní ju zväčša nájdeme v mletej forme. Existujú rôzne druhy papriky, ako je sladká paprika (vyrobená z jemnej papriky), pálivá paprika (vyrobená z pikantnej papriky), údená paprika (vyrobená z papriky údenej na dreve) a maďarská paprika (vyrobená z paprík, ktoré sú sušené slnkom).
4. Cesnak
Pôvod a využitie:
Cesnak je korenie, ktoré určite nájdeme v takmer každej slovenskej kuchyni a ak v tej vašej práve nie je, rýchlo to napravte. Jeho štipľavú a pikantnú chuť našincom netreba predstavovať. Je široko používaná v mnohých kuchyniach po celom svete, najmä v talianskych, francúzskych, čínskych a stredomorských jedlách. Dokáže zvýrazniť chuť takmer každého slaného jedla.
Zdravotné benefity:
- Prírodné antibiotikum
- Posilňuje imunitu
- Pomáha predchádzať prechladnutiu a chrípke
- Účinný proti infekciám
- Znižuje cholesterol
- Znižuje krvný tlak
- Znižuje hladinu cukru v krvi
- Pomáha predchádzať srdcovým chorobám
- Pomáha predchádzať demencii
Forma:
Cesnak sa najčastejšie objavuje v dvoch podobách: čerstvý a sušený. Svieži, čerstvý cesnak vás omámi intenzívnou arómou a chuťou, zatiaľ čo sušený ponúka jemnejšie tóny a decentnejší závan. Ak túžite po skutočne silnom cesnakovom zážitku, siahnite po čerstvých strúčikoch, roztlačte ich v mažiari s tĺčikom a uvoľnite tak plný potenciál ich chuti a vône. Sušený cesnak ponúka jemnejšiu chuť a nezanechá cesnakový dych.
5. Bobkový list
Pôvod a využitie:
Bobkový list je aromatický list vavrínového stromu, ktorý sa používa na dochucovanie polievok, mäsa, omáčok a ryžových jedál. Má jemnú a bylinkovú chuť, ktorá dodáva jedlám hĺbku a komplexnosť.
Zdravotné benefity:
- Zlepšuje trávenie
- Znižuje zápal
- Zlepšuje hojenie rán
Forma:
Bobkový list sa môže použiť čerstvý alebo sušený, ale po usušení má výraznejšiu chuť. Ideálne je uchovávať bobkový list v uzatvárateľnej dóze na suchom a tmavom mieste.
6. Škorica
Pôvod a využitie:
Škoricu určite dobre poznáte. Je to korenie vyrobené z vnútornej kôry viacerých druhov tropických stromov z rodu cinnamomum. Má sladkú chuť, ktorá sa často využíva v dezertoch, pečive, nápojoch, ale aj v slaných mäsitých jedlách, ako napríklad v marockých tagine. Veľmi často sa spája aj s Vianocami a zimným obdobím, pretože patrí k výrazným zložkám vareného vína, používa sa na výrobu vaječného likéru a nájdeme ju aj v perníkoch a iných sviatočných maškrtách. Zvýrazňuje tiež chuť iných korenín, ako je muškátový oriešok, klinčeky a kardamóm.
Zdravotné benefity:
- Znižuje hladinu cukru v krvi
- Zlepšuje krvný obeh
- Pomáha bojovať proti infekciám
Forma:
Zvyčajne sa predáva v tyčinkách alebo v mletej forme. Je lepšie kúpiť celé škoricové tyčinky a podľa potreby ich pomlieť, pretože mletá škorica rýchlejšie stráca chuť a vôňu. Škoricu môžete tiež drviť v mažiari, zachová si viac arómy a chuti a môžete ju namlieť presne tak, ako potrebujete.
7. Oregano
Pôvod a využitie:
Oregano je korenie vyrobené z listov rastliny s názvom origanum vulgare. Má bylinkovú a aromatickú chuť a často sa používa najmä v talianskej, gréckej a mexickej kuchyni. Oregano je základnou zložkou pizze, cestovín, šalátov a rôznych marinád.
Zdravotné benefity:
- Obsahuje antioxidanty
- Obsahuje vitamíny A, C a K
- Obsahuje vlákninu
- Obsahuje minerály
- Pomáha bojovať proti baktériám, hubám a parazitom
- Znižuje zápaly
- Znižuje bolesť
- Priaznivo pôsobí proti kašľu
Forma:
Zvyčajne sa predáva v čerstvej alebo sušenej forme. Čerstvé oregano má jemnejšiu chuť a vôňu ako jeho sušená verzia.
8. Kurkuma
Pôvod a využitie:
Kurkuma je korenie vyrobené z podzemných stoniek rastliny s názvom curcuma longa. Má žiarivo žltú farbu a horkastú zemitú chuť. Toto korenie je široko používané v kuchyniach Indie, Blízkeho východu a juhovýchodnej Ázie. Využíva sa najmä v karí, dusených jedlách, polievkach a jedlách z ryže.
Zdravotné benefity:
- Pomáha znižovať zápaly
- Antioxidant
- Zlepšuje funkciu mozgu
- Znižuje hladinu cholesterolu
- Znižuje riziko Alzheimerovej choroby
Forma:
Zvyčajne sa predáva vo forme prášku, ale dá sa nájsť aj čerstvá alebo sušená ako celé podzemky. Čerstvá kurkuma má intenzívnejšiu chuť a farbu ako sušená kurkuma.
9. Rímska rasca
Pôvod a využitie:
Rímska rasca pochádza zo semien rastliny s názvom cuminum cyminum. Má orieškovú a zemitú chuť, ktorá sa často používa v mexickej, indickej, blízkovýchodnej a severoafrickej kuchyni. Rímska rasca je základnou zložkou korenia na tacos, karí, garam masala, hummus a kuskus. Semená rímskej rasce sú rovné a svetlo hnedé.
Zdravotné benefity:
- Pomáha tráveniu
- Pomáha predchádzať plynatosti a nadúvaniu
- Stimuluje chuť do jedla
- Upravuje hladinu cukru v krvi
- Zlepšuje imunitu
- Zabraňuje infekciám
Forma:
Rímska rasca sa zvyčajne predáva v celej alebo mletej forme. Je lepšie kúpiť celé semienka rasce a pred mletím ich podľa potreby zľahka opražiť, keďže mletá rasca rýchlejšie stráca chuť a vôňu.
10. Rasca lúčna
Pôvod a využitie:
Rasca je bylina s perovitými listami a bielymi kvetmi, ktoré vytvárajú malé semená, ktoré sa používajú ako korenie. Má zemitú chuť, ktorá sa často používa v chlebe, syroch, polievkach, šalátoch a mäse. Výborne sa kombinuje s kapustou, zemiakmi, cibuľou a cesnakom. Oproti rímskej rasci sú jej semená tmavšie a viac zaoblené. V našich končinách je tento druh rasce najrozšírenejší.
Zdravotné benefity:
- Zlepšuje trávenie
- Znižuje cholesterol
- Zabraňuje infekciám
Forma:
Rasca sa môže použiť celá alebo mletá, ale čerstvo pomletá má lepšiu chuť a vôňu. Ak preferujete intenzívnejší chuťový zážitok, odporúčame pomlieť si rascu tesne pred použitím. Na mletie rasce môžete použiť mlynček na korenie alebo ju podrviť v mažiari. Drvenie v mažiari vám umožní lepšie kontrolovať hrubosť mletia a zároveň si vychutnať tradičný spôsob spracovania korenín.
11. Zázvor
Pôvod a využitie:
Zázvor, po slovensky známy aj ako ďumbier, je korenie vyrobené z odnoží rastliny s názvom zingiber officinale. Má výraznú ostrú chuť, ktorá sa často používa v ázijskej kuchyni, najmä v jedlách pripravovaných vo woku, polievkach a omáčkach. Zázvor sa používa aj do dezertov, pečiva, a nápojov. Nájdeme ho napríklad v perníkoch, zázvorovom pive alebo v čajových zmesiach.
Zdravotné benefity:
- Zmierňuje nevoľnosť a tráviace ťažkosti
- Bojuje proti zápalom
- Zmierňuje bolesť
- Zabraňuje infekciám
- Znižuje hladinu cukru v krvi
- Znižuje cholesterol
- Znižuje krvný tlak
Forma:
Zázvor sa zvyčajne predáva v čerstvej alebo sušenej forme. Čerstvý má však omnoho intenzívnejšiu chuť a vôňu. Ak chcete z čerstvého zázvoru vyťažiť maximum, môžete ho nastrúhať alebo nakrájať na tenké plátky.
12. Muškátový oriešok
Pôvod a využitie:
Ide o korenie vyrobené zo semien stromu s názvom myristica fragrans. Má sladkú chuť, ktorá sa často používa v dezertoch, pečive, nápojoch ale aj mnohých slaných jedlách. Muškátový oriešok pomôže dodať tekvicovému koláču, vaječnému likéru, jablkovému muštu, bešamelu alebo syrovej omáčke bohatý a slávnostný nádych.
Zdravotné benefity:
- Zlepšuje trávenie
- Zvyšuje chuť do jedla
- Priaznivo pôsobí na kvalitu spánku
- Zlepšuje náladu
- Zlepšuje pamäť
- Zlepšuje funkciu mozgu
- Má protizápalové, antibakteriálne a protiplesňové účinky
Forma:
Zvyčajne sa predáva vcelku alebo mletej forme. Je lepšie kupovať celé muškátové oriešky a podľa potreby ich nastrúhať, keďže mletý muškátový oriešok rýchlejšie stráca chuť a vôňu.
Môžete ho drviť v mažiari. V skutočnosti je to jeden z tradičných spôsobov ako ho pripraviť na varenie. Najlepšiu chuť má, keď je hrubo podrvený, nie úplne na prášok.
13. Klinček
Pôvod a využitie:
Klinček je korenie vyrobené z pukov stromu s názvom syzygium aromaticum. Má sladkú a korenistú chuť, ktorá sa často používa v dezertoch, pečive, nápojoch a slaných jedlách. Tiež sa pridáva do vareného vína a grogu, takže mnohým sa, podobne ako škorica, spája so zimným obdobím.
Zdravotné benefity:
- Zmierňuje bolesť zubov a ďasien
- Zmierňuje bolesť hrdla
- Bojuje s baktériami, hubami a vírusmi
- Znižuje hladinu cukru v krvi
- Znižuje cholesterol
- Znižuje krvný tlak
Forma:
Klinček sa zvyčajne predáva celý alebo mletý. Je lepšie kúpiť celé klinčeky a podľa potreby ich pomlieť, keďže mletý klinček rýchlejšie stráca chuť a vôňu. Aj klinčeky môžete podrviť v mažiari.
14. Kardamóm
Pôvod a využitie:
Kardamóm je korenie vyrobené zo semien rastliny s názvom elettaria cardamomum. Má kvetinovú a citrusovú príchuť, ktorá sa často používa v jedlách indickej kuchyne, na Blízkom východe a v Škandinávii. Je základnou zložkou čaju chai, dôležitým prvkom karí korenia a garam masaly.
Zdravotné benefity:
- Pomáha pri trávení
- Zmierňuje zápach z úst
- Má protizápalové vlastnosti
- Zabraňuje infekciám
- Znižuje hladinu cukru v krvi
- Znižuje krvný tlak
Forma:
Predáva sa v celej alebo mletej forme. Je lepšie kúpiť celé struky kardamómu a rozdrviť ich pre výraznejšiu chuť a vôňu.
15. Šafran
Pôvod a využitie:
Šafran je korenie vyrobené z čnelku kvetu nazývaného crocus sativus. Rastlina bola pravdepodobne domestikovaná v Grécku počas doby bronzovej. Je to najdrahšie korenie na svete, pretože čnelky kvetov sa musia starostlivo ručne zbierať v procese, ktorý si vyžaduje asi 200 hodín práce na pol kila sušeného šafranu. Má zlatú farbu a jemnú a komplexnú chuť, ktorá sa často používa na Blízkom východe, v španielskej, indickej a marockej kuchyni.
Zdravotné benefity:
- Zlepšuje náladu
- Bojuje proti depresii a úzkosti
- Zlepšuje pamäť a funkcie mozgu
- Pôsobí protizápalovo
- Antioxidant
Forma:
Toto korenie sa predáva vo forme celistvých čnelkov v malých množstvách. Už pár kúskov dokáže výrazne dochutiť pripravovaný pokrm.
16. Tymian
Pôvod a využitie:
Tymian je bylina s malými, aromatickými lístkami, ktoré sa používajú na dochucovanie polievok, duseného mäsa, omáčok, mäsa a zeleniny. Má mätovú a citrónovú chuť, ktorá sa dobre spája s inými bylinkami, ako je rozmarín a oregano.
Zdravotné benefity:
- Bojuje proti baktériám
- Znižuje zápal
- Zlepšuje trávenie
Forma:
Tymian sa môže používať čerstvý alebo sušený. Opäť platí, že čerstvá forma poskytuje viac chute a arómy ako tá sušená. Ak chcete získať čo najviac chuti z tymianu, môžete ho pomocou tĺčika podrviť v mažiari alebo pomlieť v mlynčeku na korenie. Tým sa uvoľnia esenciálne oleje a zintenzívni sa jeho aróma.
17. Bazalka
Pôvod a využitie:
Bazalka je bylina s veľkými, voňavými listami, ktoré sa používajú na dodanie chuti a vône do šalátov, cestovín, pizze, pesta a iných jedál. Má sladkú a korenistú chuť, ktorá výborne dopĺňa paradajky, syr, cesnak a olivový olej. Používa sa najmä v stredomorskej kuchyni.
Zdravotné benefity:
- Znižuje krvný tlak
- Znižuje stres
- Chráni pred infekciami
Forma:
Bazalka sa môže použiť čerstvá alebo sušená, ale sušením stráca časť svojej chuti a arómy. Sušenú bazalku skladujte vo vzduchotesnej dóze na chladnom a tmavom mieste a používajte ju s mierou.
18. Kôpor
Pôvod a využitie:
Kôpor je bylina s perovitými listami a žltými kvetmi, ktoré sa používajú na ochutenie nakladaných uhoriek, šalátov, polievok, rýb a omáčok na báze jogurtu. Pre jej výraznú chuť patrí k milovaným, ale aj nenávideným koreninám. Používa sa najmä v škandinávskej a východoeurópskej kuchyni.
Zdravotné benefity:
- Zlepšuje trávenie
- Posilňuje imunitu
- Pomáha ničiť baktérie
Forma:
Môžeme ho použiť čerstvý aj sušený. Sušením však stráca časť svojej chuti.
19. Rozmarín
Pôvod a využitie:
Rozmarín je drevitá bylina s ihličkovitými listami a modrými kvetmi, ktoré sa používajú na ochutenie mäsa, hydiny, chleba, polievok a omáčok. Má borovicovú a citrónovú chuť, ktorá sa dobre spája s cesnakom, tymianom a oreganom. Výborne sa hodí napríklad k mäsu z vysokej zveriny a grilovaným rybám.
Zdravotné benefity:
- Zlepšuje pamäť a koncentráciu
- Znižuje zápaly
Forma:
Dá sa použiť čerstvý alebo sušený, ale po sušení si lepšie zachováva svoju chuť. Aj keď sušený rozmarín si zachováva veľa chuti, podrvenie v mažiari mu môže dodať ešte intenzívnejšiu arómu a pomôcť lepšiemu uvoľneniu esenciálnych olejov.
20. Karí
Pôvod a využitie:
Karí nie je korenie z jednej rastliny, ale zmes rôznych korenín, ktoré sa používajú na prípravu jedál s bohatými omáčkami a komplexnými chuťami. Najbežnejšími koreninami v karí zmesi sú kurkuma (ktorá mu dodáva žltú farbu), rímska rasca (ktorá mu dodáva zemitú chuť), koriander (ktorý mu dodáva citrusovú chuť) a čili (dodáva mu štipľavosť). Ďalšie koreniny, ktoré sa niekedy pridávajú do tejto zmesi, sú zázvor, senovka grécka, kardamóm, škorica, klinček, muškátový oriešok, horčica, bobkový list a soľ.
Zdravotné benefity:
- Znižuje zápaly
- Zlepšuje trávenie
- Posilňuje imunitu
- Zabraňuje infekciám
Forma:
Keďže ide o zmes korenín, predáva sa skoro výlučne vo forme prášku.
21. Majorán
Pôvod a využitie:
Majorán je bylina s malými oválnymi listami a bielymi alebo ružovými kvetmi, ktoré sa používajú na dochutenie polievok, dusených pokrmov, omáčok, mäsa a zeleniny. Má jemnú a sladkú chuť, ktorá pripomína oregano, ale je menej štipľavá.
Zdravotné benefity:
- Znižuje stres
- Pomáha pri bolesti
- Zlepšuje trávenie
Forma:
Majorán sa môže použiť čerstvý alebo sušený, ale v čerstvom stave má viac chuti.
22. Provensálske korenie
Pôvod a využitie:
Provensálske korenie je zmes sušených bylín, ktoré sú typické pre oblasť Provence vo Francúzsku. Najbežnejšie bylinky sú tymian, rozmarín, majorán, oregano, saturejka a levanduľa (ktorá mu dodáva sviežu kvetinovú chuť). Používa sa na ochutenie mäsa, hydiny, zeleniny a omáčok.
Zdravotné benefity:
- Antioxidanty
- Zmierňuje zápal
- Ničí baktérie
Forma:
Keďže ide o zmes korenín, predáva sa v sušenom stave.
23. Nové korenie
Pôvod a využitie:
Nové korenie je korenie vyrobené zo sušených bobúľ tropického stromu. Má sladkú chuť, ktorá pripomína kombináciu klinčekov, škorice a muškátového orieška. Používa sa na ochutenie koláčov, sušienok, pudingov a slaných jedál, ako sú dusené mäso, karí alebo jedlá z kuracieho mäsa.
Zdravotné benefity:
- Znižuje bolesť
- Zlepšuje trávenie
- Ničí baktérie
Forma:
Nové korenie sa môže použiť celé alebo mleté, ale čerstvo pomleté má väčšiu chuť a vôňu. Ak chcete získať čo najviac arómy, odporúča sa nové korenie podrviť v mažiari alebo zomlieť v mlynčeku na korenie tesne pred použitím. Celé nové korenie sa zvyčajne používa pri dlhšom varení, napríklad do polievok a omáčok, zatiaľ čo mleté sa pridáva do jedál tesne pred dokončením.
24. Fenikel
Pôvod a využitie:
Fenikel je bylina s perovitými listami a žltými kvetmi, ktoré vytvárajú malé semienka, ktoré sa používajú ako korenie. Má sladkastú chuť podobnú sladkému drievku, ktorá sa často používa v šalátoch, polievkach, jedlách z rýb alebo chleboch. Výborne sa dopĺňa s anízom, rascou a koriandrom.
Zdravotné benefity:
- Znižuje nadúvanie
- Zlepšuje trávenie
- Reguluje hormonálnu funkciu
Forma:
Fenikel možno použiť celý alebo mletý, ale má výraznejšiu chuť a vôňu, keď je čerstvo pomletý.
25. Vanilka
Pôvod a využitie:
Vanilka je plodom vanilkovej orchidey, ktorá sa používa ako korenie. Má sladkú a kvetinovú chuť, ktorá sa často používa v dezertoch, pečive a v nápojoch. Zvýrazňuje aj chuť iných korenín, ako je škorica, muškátový oriešok a kardamóm.
Zdravotné benefity:
- Znižuje stres
- Zlepšuje náladu
- Antioxidant
Forma:
Vanilka sa môže použiť vo forme strukov, tekutého extraktu, alebo ako prášok. V čerstvom stave má však najvýraznejšiu chuť a vôňu.
Stiahnite si PDF so zoznamom najčastejšie používaných korenín.
Stolovanie okorenené chuťou aj štýlom
Koreničky a korenie samotné by malo byť súčasťou každého prestierania. Nielenže umožňujú hosťom dochutiť si jedlo podľa vlastných preferencií, ale dotvárajú celkovú atmosféru a dizajn stolovania. Tu je niekoľko tipov, ako ich zakomponovať na váš stôl.
- Formálne stolovanie: Pri slávnostných príležitostiach použite dizajnové koreničky z prémiových materiálov, ako mramor, drevo či koža, alebo luxusné servírovacie misky. Koreničky by mali ladiť s ostatným riadom a dekoráciami na stole.
- Neformálne stolovanie: Pri každodennom stolovaní alebo priateľských stretnutiach môžete zvoliť menej formálne koreničky, napríklad drevené. Hodia sa aj otvorené porcelánové alebo glazované misky s korením.
- Tematické stolovanie: Ak pripravujete tematické stolovanie, napríklad vo vianočnom štýle, môžete použiť malé misky s korením, ktoré farebne a štýlovo doplnia váš vianočný stôl.
BUNT TIP: Soľnička a korenička Curve sú spojené vnútorným magnetom a predstavujú jedinečný dizajnový doplnok pre modernú a štýlovú kuchyňu. Môžete v nich skladovať nielen soľ a čierne korenie, ale aj rôzne iné koreniny a dochucovadlá.
Koreničky umiestnite na stôl tak, aby boli pre všetkých hostí ľahko dostupné. Ak používate viac druhov korenia, nezabudnite koreničky a misky označiť. Nebojte sa experimentovať a hrať sa s farbami, tvarmi a materiálmi. Vytvoríte si tak prestieranie, ktoré bude nielen funkčné, ale aj krásne a originálne.
Aký mažiar vybrať?
Mažiar a tĺčik sú nielen praktickým pomocníkom v kuchyni, ale aj štýlovým doplnkom. Pri výbere mažiara je dôležité zvážiť materiál, z ktorého je vyrobený, pretože každý má svoje špecifiká a hodí sa na iné druhy korenín.
1. Mramorový mažiar
Vlastnosti: Elegantný vzhľad, tvrdý a odolný materiál, chladný povrch.
Vhodnosť: Ideálny na drvenie tvrdých korenín, ako sú čierne korenie, semená rasce alebo koriandra. Mramorový mažiar si dobre poradí aj s cesnakom.
Nevýhody: Mramor je pórovitý materiál, preto môže absorbovať pachy a farby z korenín. Nie je vhodný na drvenie veľmi mastných korenín, ako sú orechy.
2. Bambusový mažiar
Vlastnosti: Ľahký a odolný materiál. Ekologický a obnoviteľný zdroj.
Vhodnosť: Vhodný na drvenie byliniek a mäkkých korenín.
Nevýhody: Môže absorbovať pachy. Nie je vhodný na drvenie veľmi tvrdých korenín.
3. Mažiar z nerezovej ocele
Vlastnosti: Hygienický, odolný a ľahko umývateľný materiál. Moderný vzhľad.
Vhodnosť: Vhodný na drvenie všetkých druhov korenín, vrátane tých najtvrdších. Neovplyvňuje chuť korenia.
Nevýhody: Môže byť hlučný pri drvení.
4. Drevený mažiar
Vlastnosti: Prírodný vzhľad, teplý povrch, rôzne druhy dreva s rôznou tvrdosťou.
Vhodnosť: Vhodný na drvenie byliniek, mäkkých korenín a cesnaku. Drevo dodáva koreniu jemnú arómu. Na výrobu sa používa napríklad dubové drevo, ktoré je obľúbené vďaka svojej tvrdosti a odolnosti.
Nevýhody: Drevo je pórovitý materiál, môže absorbovať pachy a farby.
5. Keramický mažiar
Vlastnosti: Ľahký a odolný materiál, hladký povrch, rôzne farby a vzory.
Vhodnosť: Vhodný na drvenie byliniek, mäkkých korenín a cesnaku. Keramický mažiar sa ľahko čistí.
Nevýhody: Keramika je krehký materiál, môže sa ľahko rozbiť. Nie je vhodný na drvenie tvrdých korenín.
BUNT TIP: Pri výbere mažiara zvážte aj jeho veľkosť. Malý mažiar je vhodný na drvenie malého množstva korenia, zatiaľ čo väčší mažiar sa vám zíde pri príprave väčších porcií.
Ako správne používať mažiar?
Mažiar a tĺčik sú starodávne nástroje, ktoré sa používajú na drvenie a mletie ingrediencií, ako sú bylinky, korenie, orechy a semená. Tu je návod, ako ich správne používať:
1. Príprava: Uistite sa, že mažiar aj tĺčik sú čisté a suché. Ak používate nový mažiar, možno ho budete musieť "zabehnúť". Postupujte podľa pokynov výrobcu, ale zvyčajne to zahŕňa drvenie ryže, aby sa odstránili zvyšky z výroby.
2. Drvenie: Vložte ingrediencie do mažiara. Naplňte ho maximálne do polovice. Držte mažiar pevne jednou rukou. Tĺčikom drvte ingrediencie krúživým pohybom, pritláčajúc ho na dno a steny mažiara. Ak chcete ingrediencie zomlieť na jemný prášok, používajte krátke a rýchle údery. Ak chcete dosiahnuť hrubšiu textúru, používajte dlhšie a pomalšie údery.
3. Tipy: Začnite s malým množstvom ingrediencií a postupne pridávajte ďalšie. Ak drvíte tvrdé ingrediencie, ako sú orechy alebo semená, rozdeľte ich na menšie kúsky predtým, ako ich vložíte do mažiara. Na drvenie byliniek a korenín používajte ľahký tlak. Ak chcete dosiahnuť intenzívnejšiu chuť, pred drvením opražte korenie na panvici. Po použití mažiar aj tĺčik umyte teplou vodou a mydlom a dobre ich osušte.
Dizajn tvoria detaily
Dizajnové doplnky, ako sú koreničky a ručné mlynčeky na korenie, sú praktický a dokonalý spôsob ako dekorovať jedálenský stôl a kuchynskú linku. Esteticky prestretý stôl a oku lahodiace jedlo nielenže potešia zrak, ale aj umocnia celkový gastronomický zážitok a prebudia chuťové poháriky skôr ako ochutnáte prvé sústo.
Dizajn a kvalita idú ruka v ruke a preto našim mlynčekom nechýba ani unikátny mlecí mechanizmus, ktorého základom je high-tech keramika, ktorej životnosť je až 200 rokov. Mlecí kameň stačí opláchnuť pod tečúcou vodou a môžete ho používať stále dokola a dokola.
Pre dokonalý výsledok by mali dizajnové servítky a prestieranie ladiť s koreničkami a celkovým štýlom stolovania. Nezabudnite ani na sviečky a kvety, ktoré dokážu vytvoriť príjemnú atmosféru. Dôležitý je aj výber riadu – dizajnové taniere, misky a poháre by mali ladiť s farebnou paletou stolovania. Nebojte sa experimentovať s rôznymi materiálmi a tvarmi, aby ste vytvorili originálne a nezabudnuteľné prestieranie.